Banja Luka: Počeo proces protiv Sejfudina Tokića

0
728

U Osnovnom sudu u Banja Luci danas je održan glavni pretres u sudskom procesu Sejfudinu Tokiću i Adnanu Bajriću.

Okružno tužilaštvo Banja Luka je 2015.godine podiglo optužnicu protiv Tokića i Bajrića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

U optužnici se navodi da Tokić i Bajrić pomenuto krivično djelo počinili 22. maja 2015., u Banja Luka, prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine.

Tokić i Bajrić su u to vrijeme, „raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta“.

Na današnjem pretresu saslušana su dvojica svjedoka tužilaštva, Radovan Jović i Mladen Pandarić, a nastavak suđenja je 5. februara 2018. godine.

Tokić je za Fenu rekao da je to vidi kao „politički proces, koji je organizovan u režiji Milorada Dodika i dijela policije RS“.

“Ja sam tada lišen slobode i to u trenutku kada sam organizovao konferenciju za novinare, a povodom godišnjice prijema RBiH u punopravno članstvo UN-a”, ustvrdio je Tokić podsjetivši da je prošlo dvije godine od tog slučaja i sada je tek počelo suđenje.

Kaže da on, kao predsjednik, i Bajrić kao izvršni direktor Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, smatraju da zastava s ljiljanima, koja se u optužnici navodi kao glavno inkriminisano dijelo legalna i legitimna zastava BiH, koju će uvijek i na sa svakom mjestu u BiH s pravom isticati.

Tokić se ne osjeća krivim te kaže da kao patriota BiH očekuje satisfakciju, budući da je bio lišen slobode.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here