Banja Luka: 60 posto mladih su bez ikakvih primanja, trećina živi od 100 KM mjesečno

0
587

Više od 60 posto mladih, u Banjoj Luci, najvećem gradu u RS, nema apsolutno nikakva primanja, dok trećina onih koji rade zarađuju manje od 100 KM mjesečno.

Pokazalo je ovo istraživanje Savjeta omladinskih organizacija Banja Luka, s ciljem da prikažu kakva je to omladinska politika grada na Vrbasu, prenosi Blic.
Ovo istraživanje samo je još jednom potvrdilo da je nezaposlenot ubjedljivo najveći problem među mladim ljudima, ali i pokazalo da veliki broj mladih do 30 godina ima primanja koja ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe.

Kada je u pitanju zaposlenost, na pitanje “da li ste zaposleni” više od 60 posto njih odgovorilo je sa ne, što znači da nikada do sada nisu radili. Oko 30 posto mladih zaposleno je, dok je sedam odsto njih bilo zaposleno, a sada više ne.

Poražavajući rezultati istraživanja predstavljaju veliki problem, kako za mlade tako i za cijelo društvo, jer bi upravo oni trebali da budu najveća snaga u okviru radnog angažovanja, a njihovo nezapošljavanje znači da ostaje neiskorišten ogroman ljudski potencijal, smatraju omladinci.

Ukoliko se podaci ovog istraživanja uporede sa nivoom Bosne i Hercegovine, da se primetiti da je stopa nezaposlenosti mladih ljudi mnogo veća u Banjoj Luci, nego na nivou države.

Pored toga što 60 posto mladih u najboljoj snazi nikada nije bilo zaposleno, rezultati ovog istraživanja pokazali su da ni oni koji rade nisu u zavidnom položaju.

Primanja ispod 100 KM mjesečno ima 28 posto mladih Banjalučana, a isto toliko ima ih sa primanjima većim od 100 KM mjesečno. Primanja preko 400 KM mjesečno ima 19 posto ispitanika, dok više od 600 KM mjesečnih dobija tek 15 odsto mladih. Ono što najviše zabrinjava, jeste to da prosječnu platu od oko 800 KM prima tek devet odsto omladinaca koji žive i rade u najvećem gradu RS-a.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here