AUFWIEDERSEHEN! Mladi ljubušaci snimili film

0
436

Viva škola filma je četvrti put u gimnaziji Ljubuški u Ljubuškom, gradu filma, čiji je film prošle godine na festivalu u Sarajevu osvojio prvo mjesto za originalnu glazbu. Na 13-oj po redu radionici koja je trajala od 4. do 6. juna prijavilo se 16 učesnika iz dvije srednje škole.

Neki od njih su već ranijih godina učestvovali na radionicama. Snimili su fantastično-eksperimentalni film o odlasku mladih iz grada pod nazivom “Aufwiedersehen!” Pokušali su na jedan originalan način prikazati tu aktuelnu temu. U filmu je autorska glazba, a koliko su svojim filmom uspjeli pokazat će se na festivalu koji se održava od 12. do 16. septembra u Sarajevu gdje će se film zajedno sa drugim omladinskim filmovima takmičiti za jednu od nagrada.

Viva filmske radionice su kreativne, besplatne, teorijske i praktične trodnevne radionice za mlade od 13-21 godine. Polaznici u ta tri dana uče o osnovama filma, kadrovima, knjizi snimanja, kameri, zvuku, rasvjeti. Drugog dana radionice polaznici se upoznaju sa opremom za snimanje i tada počinje praktični dio, a to je snimanje filma po ideji koju polaznici sami smisle prvog dana. Trećeg dana se pristupa montaži i premijeri filma uz dodjelu certifikata o uspješno završenoj radionici.

Nakon Ljubuškog Viva karavan se vraća u bazu u Sarajevo gdje će nakon kratkog predaha ponovo zavrtiti svoje točkove i posjetiti možda Vaš grad.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here