Amir Misirlić: 50 godina pop-rock scene u BiH konačno objedinjeno u knjizi

0
660

Sjajna historija bosanskohercegovačke pop i rock muzike objedinjena je u enciklopediji koja je upravo izašla iz štampe.

Publicista i novinar Amir Misirlić, hroničar zbivanja na pop rock sceni kroz decenije, objavio je svoju kapitalnu knjigu pod nazivom “50 godina bosanskohercegovačkog pop-rocka”

Time je obilježio i svojevrsni jubilej – 50 godina od nastanka prve autorske pop -rock pjesme u BiH. Bila je to “Pružam ruke” , koju su legendarni Indexi objavili 1967. godine.

Od tada su se uspjesi pojedinaca i bendova, čineći tako Sarajevo i BiH kolijevkom rokenrola. Ovaj plodan kulturni ambijent iznjedrio je neka od najpoznatijih imena jugoslovenske popularne muzike: Indexi, Bijelo Dugme, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Zabranjeno Pušenje, Plavi orkestar, Crvena Jabuka, Dino Merlin, Dubioza kolektiv i drugi.

Na današnjoj promociji koja je održana u srcu Baščaršije, u Magazi, govorili su autor Amir MIsirlić i promotorka, muzikologinja Vesna Andree Zaimović.

“Ova knjiga može biti značajna ne samo za muzičke profesionalce, već i za široku publiku, ne samo iz naše zemlje već i iz svijeta. Ona dokumentira pet decenija muzike koja je nastajala u našoj zemlji i pokazuje kako je pop-rock postao jedan od najprepoznatljivijih brendova BiH. U nekadašnjoj državi, sarajevska scena je diktirala trendove. Ova knjiga pokazuje koliko smo vrijedili i koliko vrijedimo”, kazao je Misirlić tokom ove promocije.

Andree Zaimović je istaknula da je fenomen sarajevske pop rock škole toliko značajan da se trenutno u svijetu pišu studije koje ovaj proces valoriziraju i smještaju u historiju pop muzike svijeta.

“Turisti i publika odavno su postali svjesni toga – rokenrol je jedan od brendova naše zemlje i njenog glavnog grada. Ohrabruje i činjenica da lokalne vlasti sve češće posvećuju pažnju uvaženim predstavnicima pop-rock muzike, pa smo tako nedavno svjedočili otkrivanju spomen ploče Bodi Kovačeviću ili dodjeli Šestoaprilske nagrade Dini Merlinu. Nadajmo se da će se ovi procesi nastaviti, te da će značajna dostignuća naših muzičkih velikana ući u školske programe za nastavu muzičkog obrazovanja, te će tako predstavljati mjerilo vrijednosti za generacije koje dolaze”, istaknula je Andree Zaimović.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here