Američko vakcina “Moderna-e” ima učinkovitost 94,5 odsto

0
103

Kompanija Moderna u ponedjeljak je objavila rane podatke po kojima je njihova vakcina protiv COVID-19 efikasna čak 94,5 odsto, što je čini drugim cjepivom u SAD sa zapanjujuće visokom stopom uspjeha.

“To su očito vrlo uzbudljivi rezultati”, rekao je dr. Anthony Fauci, glavni nacionalni liječnik za zarazne bolesti, te dodao da je 94,5 odsto doista izvanredno.

Kompanija Moderna je ove rezultate čula u nedjelju popodne u razgovoru s članovima Odbora za sigurnost i nadzor podataka.

“Bio je to jedan od najvećih trenutaka u mom životu i mojoj karijeri. Apsolutno je nevjerojatno biti u mogućnosti razviti ovo cjepivo i vidjeti sposobnost prevencije simptomatskih bolesti s tako visokom učinkovitošću”, rekao je dr. Tal Zacks, glavni medicinski službenik Moderne.

Doktor Fauci je kazao da bi cijepljenje moglo početi u drugoj polovini decembra, piše CNN.

Očekuje se da će vakcinu prvo dobiti rizične grupe, kao što su zdravstveni radnici, starije osobe i osobe s hroničnim oboljenjima.

Za ostatak populacije vakcinacija će biti dostupna na proljeće, i to, kako očekuje Fauci, krajem aprila. Fauci je dodao da će za vakcinaciju svih trajati nekoliko mjeseci.

Podsjetimo, prošle je sedmice Pfizer objavio da preliminarni podaci pokazuju da je njihova vakcina protiv COVID-19 učinkovita više od 90 posto.

Kada je u pitanju Moderna, 15.000 sudionika studije dobilo je placebo. Tokom nekoliko mjeseci, njih 90 razvilo je COVID-19, a 11 je razvilo teške oblike bolesti.

Još 15.000 sudionika dobilo je cjepivo, a njih pet razvilo je COVID-19. Niko od petero nije teško obolio.

Kompanija Moderna izvijestila je da njihovo cjepivo nije imalo ozbiljnih nuspojava. Bio je manji postotak onih koji su imali simptome poput bolova u tijelu i glavobolje.

Moderna se planira obratiti američkoj Upravi za hranu i lijekove za odobrenje svog cjepiva ubrzo nakon što kasnije ovog mjeseca sakupi više sigurnosnih podataka.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here