Američka stručnjakinja secirala omikron

0
107
Secirala omicron

Otkako su južnoafričke vlasti objavile da se pojavila nova varijanta koronavirusa s neobično velikim brojem mutacija, mnoge zemlje reagirale su uvođenjem ograničenja putovanja i dodatnih mjera opreza.

Još je mnogo toga nepoznato o omikronu. Dok naučnici prikupljaju više informacija, javnost muče pitanja je li uzbuna opravdana i što se još može poduzeti u vezi nove varijante koronavirusa.

Američka stručnjakinja dr. Leana Wen, profesorica zdravstvene politike na Institutu za javno zdravstvo Sveučilišta George Washington, CNN je kazala kako se u vezi omikrona nameću tri pitanja.
! / Njemački epidemiolog kontra svih: “Omicron je pravi poklon, kraj pandemije na vidiku”

Prvo, je li zarazniji i ako jest, može li istisnuti postojeće varijante i postati dominantan, kao što je bio slučaj s delta varijantom?

Drugo, može li izazvati teži oblik bolesti, što bi bilo zabrinjavajuće.

I treće, postoji li ono što nazivamo “imuni bijeg”, odnosno može li omikron zaobići zaštitu koju pružaju postojeća cjepiva?

”Malo je vjerojatno da će omikron učiniti postojeća cjepiva potpuno neučinkovitima, ali bi moglo doći do smanjenja njihove učinkovitosti. Ono što je u početku izazvalo uzbunu među doktorima i naučnicima u Južnoj Africi bila je brza stopa širenja ove nove varijante. Čini se da nadmašuje deltu u brzini širenja, no hoće li je istisnuti i postati dominantna varijanta tek treba vidjeti.

Osim toga, zbog više od 50 mutacija ove varijante postavlja se pitanje može li uspješno izbjeći cjepivima, ali i tretmanima poput monoklonskih antitijela. To su vrste informacija koje ćemo morati dobiti daljnjim znanstvenim istraživanjima”, kazala je Wen za CNN.

Na pitanje koliko će naučnicima trebati vremena da dobiju odgovore na ta pitanja, Wen je kazala kako se za sada pretpostavlja da je omikron zaraznija varijanta, ali da to tek treba potvrditi.

Također, kaže, još se ne zna uzrokuje li teži oblik bolesti.

”To je nešto o čemu bismo mogli dobiti više informacija sljedećih dana praćenjem kliničkih ishoda prvih osoba zaraženih u Južnoj Africi. Istraživanja su već u toku kako bi se ispitalo hoće li antitijela proizvedena cjepivima imati učinak na omikron. Dr. Anthony Fauci i drugi procjenjuju da će za dobivanje tih informacija biti potrebno oko dvije sedmice”, kazala je Wen dodavši da su mnogi istraživači uvjereni kako će oni koji su primili dvije doze cjepiva, ali i booster dozu, imatu vrlo jak imunosni odgovor i na omikron varijantu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here