Ambasada SAD-a upozorila političare zbog slučaja “CIK”

0
582

Dok traju žestoke reakcije na, kako je navedeno, pokušaj nametanja neustavnih i diskriminatorskih modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH, reagirala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Podsjetimo, više stranaka je ove prijedloge nazvalo udarom na državu, a reakcije stižu cijelog dana.

U komentaru dobijeom u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a se navodi:

“Nismo pregledali dokumente koji se trenutno pojavljuju u medijima, ali kao što smo u više navrata kazali, Bosni i Hercegovini potrebni su vjerodostojni, slobodni i pravični izbori u 2018. Izbori se moraju održati, a njihovi rezultati provesti.

Ustavni sud je odgovornost za pronalaženje kompromisa za izbornu reformu stavio na Parlament BiH, a ne na Centralnu izbornu komisiju”.

Odgovornost je, smatraju u Ambasadi, na bh. liderima.

“Politički lideri u BiH imaju odgovornost i mogućnost da iznađu rješenje koje je prihvatljivo svima. Međunarodna zajednica i dalje je posvećena da pomogne dijalog između stranaka. Ne namjeravamo nametati rješenja, i sve političare koji podrivaju nastojanja da se postigne konsenzus smatrat ćemo odgovornim”, saopćeno je u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Burne reakcije izazvala je informacija da članovi Centralne izborne komisije BiH planiraju donijeti odluku o određivanju broja delegata koji se bira iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih u Dom FBiH.

Kako je prenio Žurnal.info, CIK će razmatrati dva prijedloga, ali, kako su naveli, oba prijedloga, suštinski, omogućavaju Draganu Čoviću i HDZ-u BiH potpunu kontrolu u Domu naroda FBiH.

Iz CIK-a su danas poručili kako u ovom slučaju uopće nije riječ o nekoj od odluka CIK-a o kojoj je bilo govora, nego da je riječ o “radnom materijalu”, za koji nije ni postojala najava da će biti dio sjednice kolegija CIK-a BiH.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je u više navrata tvrdila kako je “riječ jednostavno o radnom materijalu, a ne o stavu ove institucije”.

Apel iz OHR-a
Iz OHR-a su danas apelirali na političke lidere u BiH da “poduzmu neophodne korake kako bi omogućili nesmetano održavanje i provedbu rezultata općih izbora 2018. godine”.

“Nismo imali priliku vidjeti tekst bio kakve predložene odluke Centralne izborne komisije, osim onoga što se pojavilo u medijima. Odluka Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. (“predmet Ljubić”), koja se ponajviše tiče izbora u Dom naroda Federacije, mora se provesti. Što se tiče OHR-a, mi podržavamo razgovore među političkim strankama, koji se odvijaju uz angažman predvođen EU i SAD-om“, kazala je viša savjetnica OHR-a za vanjske i medijske odnose Ljiljana Radetić.(rsa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here