Al-Qaradaghi: Odgovori svih ekonomskih problema leže u islamskoj ekonomiji

0
566

Vijeće međunarodnih univerziteta i Svjetska unija muslimanskih učenjaka organizirali su radionicu “Islam i nauka“ na Tehničkom univerzitetu Gebze (GTU) u turskom gradu Kocaeliju, javlja Anadolu Agency (AA).

U programu učestvuju brojni stručnjaci iz Turske i cijelog svijeta, a uvodno obraćanje imao je generalni sekretar Svjetske unije muslimanskih učenjaka Ali Muhiddin al-Qaradaghi.

On je kazao da su najveći udarac islamskoj kulturi zadali oni koji kažu da su vrata tumačenja i jurisprudencije zatvorena.

Naglasivši neophodnost reformi u svijetu, Al-Qaradaghi je kazao da to u kontekstu islamskog svijeta ne znači napuštanje islamskih načela i da se ne smije pogrešno interpretirati ta potreba.

“Koristimo naše ideje i umove da bismo odgovorili na potrebe današnjice. Ne zadovoljite se samo duhovnom kulturom, već vodimo uporedo i svjetovnu kulturu. Bez čitanja svjetovnih knjiga ne možemo shvatiti duhovne istine“, poručio je Al-Qaradaghi.

Al-Qaradaghi je ekspert iz oblasti islamske ekonomije i četiri decenije radi kao savjetnik islamskim bankama, a danas je kazao kako odgovor na sve ekonomske krize i izazove leži u islamskoj kulturi.

On je dalje kazao da bi islamski svijet trebao razviti vlastitu valutu za sopstvenu trgovinu i razvoj i tako se spasiti kamata i ovisnosti o američkom dolaru. Dodao je da je o toj ideji razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Rektor GTU-a Hasan Aslan je u obraćanju učesnicima radionice istakao kako je to prilika da stručnjaci zajedno rade na važnim pitanjima.

Naglasivši važnost koju islam pridaje znanju, Aslan je kazao kako je islamska civilizacija neizostavni segment svjetske kulture i civilizacije.

“Na kraju radionice ćemo objaviti zaključke stručnjaka koji će biti objavljeni na više jezika“, kazao je Aslan.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here