Ako ne dobije imunitet Netanyahu će pred sud

0
162

Izraelski državni tužilac Avichai Mandelblit je predsjedniku izraelskog parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu uputio optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o optužnici protiv premijera Netanyahua o ukupno tri korupcijska slučaja.

U optužnici se navodi da će Netanyahuu, ukoliko ne dobije imunitet Parlamenta, biti suđeno na sudu u Istočnom Jerusalemu.

Netanyahu mora u roku od 30 dana podnijeti zahtjev Parlamentu za dodjelu imuniteta.

Ipak, procjenjuje se da bi cijeli proces mogao potrajati dugo jer u zemlji još nije formirana koalicija, a postoji i mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

Čak nije moguće formirati ni Komisiju za unutrašnja pitanja koja bi razmatrala pitanje dodjele imuniteta Netanyahuu, a da bi bila formirana takva komisija potrebno je da se prethodno formira državna vlada.

Glavni izraelski tužilac je 21. novembra donio odluku o pokretanju sudskog postupka protiv Netanyahua, pod optužbom za primanje mita, korupciju i zloupotrebu položaja.

Protiv Netanyahua će se voditi tri odvojena slučaja. U prvom slučaju radi se optužbama za korupciju unutar telekomunikacijskog sektora. Netanyahu je navodno omogućio finansijske povlastice u vrijednosti od 276 miliona dolara medijskoj kompaniji “Bezeq”, u zamjenu za objavljivanje vijesti u korist njegove obitelji na web-portalu “Walla News”.

U drugom slučaju Netanyahu se tereti da je u periodu od 2007. do 2016. godine primio “poklone” od poduzenika u vrijednosti od 383.000 dolara, a radi se o cigarama, nakitu, šampanjcu i avio kartama.

U trećem slučaju Netanyahu se tereti za uzimanje mita, korupciju i zloupotrebu položaja.

Netanyahu je odluku glavnog tužioca te zemlje da se protiv njega pokrene sudski postupak, ocijenio kao pokušaj udara na premijera Izraela.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here