Aerodrom Tuzla: Počela vojna vježba “Srebrna strijela”

0
210

Slijetanjem američkog vojnog aviona C-130 Herkules na Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je praktični dio vojne vježbe “Srebrna strijela” (Silver Arrow).

Tokom naredna četiri dana u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilend i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers – JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pripadnici logistike OS BiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OS BiH.

Pripadnici OS BiH tokom učešća u mirovnim operacija često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

“Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti”, rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe 12.09.2019. godine od 09:00 do 11:00 sati na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” bit će organizovan Dan otvorenih vrata.

U posjetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije. Tim povodom biće prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH.

(tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here