MUP KS: Učesnicima blokade kazne i do 1.500 KM

0
469

Zaustavljajući svoja vozila svaki dan u isto vrijeme, građani izražavaju nezadovoljstvo zbog, kako većina tvrdi, neopravdanog povećanja cijena goriva. Protesti zbog poskupljenja goriva održani su i danas širom BiH. Policijski službenici MUP-a KS-a preduzimaju konkretnije mjere da bi obustavili proteste i novčano kažnjavaju one koji su učestvovali u blokadi saobraćajnica.

Građani bi svoje nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva u Kantonu Sarajevo mogli platiti i kaznom do 1.500 maraka. Na ovakve poteze su se odlučili u MUP-u KS-a nakon jučerašnje blokade saobraćajnice u glavnom gradu BiH. Za njih ovakve blokade su neopravdane i na taj način građani ugrožavaju saobraćaj. Policijski službenici izvršit će provjere vlasnika automobila, učesnika protesta, nakon čega slijedi poziv za plaćanje kazne.

“Ukoliko dođemo do informacija, do organizatora ovog javnog okupljanja, pravom licu predviđena je kazna od 3.000 do 9.000 KM, ukoliko se radi o fizičkom licu 1.500 KM je predviđena novčana kazna”, kaže Elvedin Muratspahić, inspektor u Odjeljenju za unutrašnji nadzor, koordinaciju i usmjeravanje MUPKS-a.

Ovakva upozorenja građani Sarajeva očigledno su ozbiljno shvatili. Pozivi na blokadu koji su upućivani putem društvenih mreža, u Sarajevu danas nisu imali efekta. Tako blokada nije bilo. Međutim, građani Mostara, kao i građani Banje Luke bili su odlučniji. Akciji Stop poskupljenju goriva odazvao se veliki broj Banjalučana.

“Niko nam se nije obratio po pitanju nekog razgoovra, u proteste idemo svaki naredni dan dok se neko ne sjeti da s nama treba razgovarat. Prihvatljiva cijena koju građani i prevoznici BIH mogu priuštiti je 1,5 do 1,70 KM”, navodi Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS-a.

Zbog trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini i vozači Bijeljine zaustavili su svoje automobile.

Povećanje akciza za 15 feninga i rast cijena nafte na svijetskom tržištu za mnoge građane nisu opravdanje za novo poskupljenje goriva. Da li je potrebno propisivanje mjera kontrole cijena i ograničenja maloprodajne marže distributera javnih derivata, od resornog ministra Zlatana Vujanovića konkretan odgovor nismo dobili.

U saopštenju su tek naveli: “Federalno ministrastvo trgovine konstantno vrši analizu maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama u Federaciji BiH, a u okviru iste je i preispitivanje opravdanosti visine marže distributera. S obzirom na aktuelnu situaciju i prikupljenje sve kakulativne podatke koji su sastvani elementi izračuna maloprodajne ciejne, ovo ministarstvo će u cilju sprečavanja eventualnog kartelskog ponašanja pojednih naftnih distributera u Federaciji BiH poduzeti sve radnje i aktivnosti u skladu sa zakonskim nadležnostima.”

Da konkretne poteze treba poduzeti resorni ministar, složna je većina političkih stranaka u Federaciji BiH. Neke traže i smjenu ministara Vujanovića. A dok je politika složna, građani im poručuju: protesti će održavati dok ne budu vraćene relane cijene, jer se za gorivo ne može živjeti.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here