Sutra očekujemo zvaničnu notu iz Hrvatske

0
546

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je da sutra očekuju zvaničnu notu iz Hrvatske u vezi s hapšenjem pukovnika bivše Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića u Hrvatskoj.

Crnadak kaže da su nadležni u Ambasadi BiH jučer telefonski obaviješteni o hapšenju Lukajića.

Šef bh. diplomatije je izdao nalog da budu u stalnoj vezi s organima Hrvatske i da se što prije stupi u kontakt s ovim uhapšenim bh. državljaninom kako bi, naveo je, došlo do posjete i utvrdilo se da su prema Lukajiću ispoštovana sva zagarantovana prava i da se s njim postupa na odgovarajući način.

– Iz ovog što je hrvatska policija dosad saopštila vidi se da je u pitanju optužba za ratni zločin – rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Povodom izjave entitetskog predsjednika Milorada Dodika da je uvjeren da će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić protestovati i tražiti od hrvatskih vlasti da što prije obezbijede Lukajićevo puštanje na slobodu, Crnadak je rekao da je ovom trenutku važno da svako pomogne koliko može.

– Nema potrebe da se na bilo koga prebacuje odgovornost. S obzirom na činjenicu da je SNSD Milorada Dodika u bratskim vezama sa HDZ-om i na njegovu izjavu da ‘srpske interese u Predsjedništvu BiH brani Dragan Čović’, očekujem i pozivam ga da se u ovo najdirektnije uključi i iskoristi svoje bliske veze s hrvatskim političarima kako bi izvukli maksimum iz tih njegovih dobrih veza i pomogli u ovom slučaju Lukajiću – dodao je Crnadak.

Hrvatska policija saopćila je jučer da je nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić (67) uhapšen u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine.

Iz hrvatske policije su naveli da je Lukajić, koji je državljanin BiH, priveden u prostorije zagrebačke policijske uprave.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here