Epidemija bila široka već u decembru 2019.

0
520

Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji ispituju porijeklo koronavirusa u Kini, otkrili su znake da je epidemija u Wuhanu u decembru 2019. godine bila mnogo šira nego što se ranije mislilo.

Oni hitno traže pristup stotinama hiljada uzoraka krvi koje im Kina do sada nije dozvolila da ispitaju.

Glavni istražitelj misije WHO Peter Ben Embarek rekao je CNN-u da je misija pronašla nekoliko znakova većeg širenja 2019. godine, uključujući utvrđivanje da je prvi put bilo preko desetak vrsta virusa u Wuhanu već u decembru. Tim je takođe imao priliku da razgovara sa čovjekom za kojeg kineski zvaničnici kažu da je bio prvi zaraženi pacijent, kancelarijskim radnikom u 40-im, bez istorije putovanja. On je prijavio da je zaražen 8. decembra, navodi CNN.

Polako pojavljivanje detaljnijih podataka prikupljenih na dugo očekivanom putovanju WHO u Kinu može doprinijeti zabrinutosti koju su izrazili drugi naučnici koji proučavaju porijeklo bolesti da je ona možda cirkulisala u Kini mnogo prije svog prvog zvaničnog pojavljivanja sredinom decembra.

Embarek, koji se upravo vratio u Švicarsku iz Wuhana, rekao je za CNN: „Virus je u decembru naširoko cirkulisao u Wuhanu, što je novo otkriće”.

Specijalista WHO za sigurnost hrane dodao je da su kineski naučnici timu predstavili 174 slučaja korona virusa u i oko Vuhana u decembru 2019. godine. Od ovih je 100 potvrđeno laboratorijskim testovima, rekao je, a još 74 kliničkom dijagnozom bolesti simptoma pacijenata.

Embarek je rekao da je moguće da ovaj veći broj – vjerovatno teških slučajeva koje su rano primjetili kineski ljekari – znači da je bolest mogla da pogodi oko 1.000 i više ljudi u Wuhanu tog decembra.

On je rekao da je misija – koju je činilo 17 naučnika WHO i 17 Kineza – proširila tip genetskog materijala virusa koji su ispitivali iz ranih slučajeva, što im je omogućilo da pogledaju djelimične genetske uzorke, a ne samo kompletne.

Kao rezultat toga, prvi put su mogli da prikupe 13 različitih genetskih sekvenci virusa SARS-COV-2 od decembra 2019. Sekvence, ako se ispitaju sa širim podacima o pacijentima u Kini tokom 2019. godine, mogle bi da pruže dragocjene tragove o geografiji i vrijeme pojave virusa prije decembra.

Okriće toliko različitih mogućih varijanti virusa moglo bi nagovjestiti da je cirkulisao duže nego samo tog mjeseca, kao što su neki virolozi ranije sugerisali. Ovaj genetski materijal je vjerovatno prvi fizički dokaz koji se pojavio na međunarodnom nivou i ide u prilog takvoj teoriji, prenosi CNN.(hayat,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here