Bivši borci drugu noć provode na petlji Šićki Brod (Foto)

1
891

Demobilisani borci drugu noć provode na petlji Šićki Brod kod Tuzle, uz poruku da neće odustati od protesta zbog kojih su blokirali saobraćaj u ovom dijelu države.

Tokom dana pripadnici MUP-a TK pokušali su razgovorom privoljeti prosvjednike da se povuku i omoguće normalan protok vozila, ali nisu uspjeli.

Borci su tražili da im se danas na petlji Šićki Brod obrati ministar za boračka i pitanja invalida odbrambenog i oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ali do sastanka nije došlo. Bukvarevićž je tražio da delegacija boraca dođe na razgovore u Sarajevo, ali su oni odbili traže da se ministar pojavi na petlji i objasni im na koji način Ministarstvo namjerava riješiti njihova tri osnovna zahtjeva (boracki dodatak, ukidanje 1.600 boračkih organizacija, te objavu registra boraca).

Bivšim borcima pridružilo se večeras dosta građana i nekadašnjih pripadnika Armije BiH, među kojima i komandat 1. tuzlanske ratne brigade Jusuf Šećerbegović, te komandant 3. tuzlanske brigade Kemo Džanko.

– Došao sam da bivšim saborcima pružim podršku. Ovo su sve nekadašnji dobrovoljci, čija tri zahtjeva su potpuno opravdana i vrijeme je da krivicu prijašnjih vlasti ispravi sadašnja. Ne može u državi biti 1.600 boračkih organizacija, kao ni ogroman broj navodnih boraca koji nezasluženo uživaju privilegije kakve nemaju ovi ljudi. Spisak boraca u registru može se očistiti za mjesec dana – izjavio je Šećerbegović.

Demobilisani borci griju se vatrama na više lokacija, a razapeto je i nekoliko šatora. Dosta je građana koji donose hranu i tople napitke da im ublaže hladnoću u noći u kojoj se očekuju temperature od minus petnaestak stupnjeva.

Edin Duranović iz Doboja, koji je tokom rata došao u Tuzlu i pristupio 2. slavnoj tuzlanskoj brigadi, ogorčen je što se ne poštuju zakonske odredbe prema kojima djeca poginulih boraca, ali i demobilisani branitelji, trebaju imaju prednost prilikom zapošljavanja.

– Nigdje se to ne poštuje, a kada sam se žalio predsjedniku boračke organizacije zbog slučajeva diskriminacije u Živinicama, Srebreniku i Gradačcu, samo sliježe ramenima i kaže da ne može učiniti ništa. Problemi su se gomilali, a sada je sve eksaliralo i neko se treba zapitati zašto je došlo do svega ovoga – kaže Duranović.

U MUP-u Tuzlanskog kantona nezvanično nam je rečeno da policija neće primjenjivati silu kako bi razbila proteste bivših boraca, a takav stav je i članova Skupštine i Vlade TK.

Policije ima u znatnom broju na mjestu protesta, ali za sada nije bilo nikakvih incidenata, a time ni potrebe da se interveniše.

Što se saobraćaja tiče, koriste se alternativni pravci prema Sarajevu, Doboju i Orašju tako da kod petlje Šićki Brod nema kilometarskih kolona vozila. (tl, mp)

Download PDF

1 komentar

 1. Moje poštovanje Jusufu Šećerbegoviću, mom komadantu, kao i Kemi Džanki i drugim oficirima, koji znaju osnovno i jedino pravilo: suborac se nikada ne ostavlja. Nisu oni, kao neki Bukvarevići ili Patkovići, da iz udobnih fotelja i toplih sarajevskih vladinih kancelarija, pozivaju da im dođu na razgovor i pregovor, promrzli i ogorčeni veterani.
  Danas, 01. 3. 2018. na veliki dan države BiH, slobodna teritorija pod kontrolom Armije BiH je teritorij Tuzlanski kanton, tačnije rejon Šićki Brod.
  A, za one koji se pitaju tko stoji iza veterana, bivših boraca koji su prevareni, izvarani i ostavljeni, odgovor je u pitalici:
  A. Iza protesta KONKRETNO imenom stoji neka stranka, opcija ili pojedinac.
  B. Iza protesta PRIKRIVENO, radi svojih osobnih interesa, stoji također određena društvena grupacija ili pojedinac.
  3. Iza protesta stoji GLADAN STOMAK I NEPRAVDA.
  Zaokružite broj 3, poštovani kladioničari. To vam je tačan rezultat, ne treba vam dojava. Da je istina potrebno je samo da pogledate u oči i čestite ruke tih očajnih LJUDI, koje se nisu uprljale tuđim radom i tuđim novcima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here