600.000 dolara za rješavanje problema izazvanih piralenom

0
234

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dao je saglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen, u poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci.

Riječ je o sredstvima iz projekta „Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom” koji realizuje UNDP BiH, a finansira Švedska Vlada (SIDA), a koji se sastoji iz više komponenti.

“S obzirom na novonastalu situaciju i urgentnu potrebu rješavanja problema otrovnog piralena, ministar Šarović, kao politička kontakt tačka za saradnju sa GEF-om ( Globalni ekološki fond ), dao je saglasnost da se sredstva iz projekta, u iznosu od 600.000 dolara preusmjere za hitno saniranje hemikalije piralen u „Incelu“, i prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja, kao i na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma”, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Davanju pomenute saglasnosti prethodile su konsultacije ministra Šarovića sa predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama.

Podsjećamo, u krugu nekadašnje fabrike „Incel“ nedavno su otkrivene velike količine hemikalije piralen koja toksično utiče na zdravlje svih živih organizama.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here