40 godina od izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo

0
792

Četrdeseta godišnjica Omladinske radne akcije i izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo obilježava se na željezničkim stanicama u Sarajevu, Doboju i Zenici.

U 8 sati i 51 minutu krenuo je brigadirski voz, simbol snage i volje socijalističke omladine Jugoslavije, radne akcije u kojoj je, za osam mjeseci i 17 dana prije 40 godina 24 hiljade brigadira izgradilo stotinu kilometara pruge.

“S posebnim emocijama i osjećanjima se jutros, evo s nekima i nakon 40 godina prvi put susrećem, s brigadirima koji su gradili tu prugu, željeli su da urade neke korisne stvari za svoju državu, za domovinu, i u tome uspjeli, i o tome govori pruga Šamac- Sarajevo, i ne samo ona već i mnoge druge radne akcije koje su radili brigadiri širom bivše Jugoslavije”, kaže Nijaz Skenderagić, učesnik ORA pruga Šamac-Sarajevo.

Dobrovoljni rad je bila, kažu, jedna od najboljih tekovina bivše Jugoslavije. Mi gradimo prugu – pruga gradi nas – bila je parola omladinaca. Danas, kažu, ne nedostaje entuzijazma mladih, ali često nailaze na prepreke.

“Zanemarili smo entuzijazam mladih u ovome ratu i poslije rata nismo upotrijebili ono što je bilo dobro u periodu izgradnje poslije Drugog svjetskog rata. Mislim da bi se tu moglo mnogo učiniti, mladi su zainteresovani da rade”, smatra Sanja Toplan, menadžerica u Školi antifašizma.

40 godina poslije gradimo političke i druge zaobilaznice umjesto najavljenih stotine kilometara autoputa.

Svečani voz sa brigadirima, učesnicima izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo, zaustavio se u prijepodnevnim satima u Zenici da bi se kolegama pridružili i zenički brigadiri.

Dirljivi susreti obilježili su kratkorajnu pauzu, a planirano je da se u povratku iz Doboja voz s brigadirima ponovo zaustavi u Zenici, gdje će biti upriličena centralna svečanost povodom 40. godišnjice izgradnje Omladinske pruge.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here