Zvizdić: Tsiprasa sam upoznao sa dvije najvažnije poruke

0
212

Istakao sam premijeru Tsiprasu da bi dobivanje kandidatskog statusa i aktivacija MAP-a bile dvije najvažnije poruke za BiH, kazao je u ponedjeljak predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić se danas susreo s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom u okviru manifetacije “Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje”. Tsipras će zajedno sa svojim crnogorskim kolegom Duškom Markovićem potpisati “Mostarsku povelja mira”.

Zvizdić se grčkom premijeru zahvalio na podršci i pomoći koju je BiH od njegove zemlje dobijala posljednjih 20 godina.

“Želim se zahvaliti premijeru Tsiprasu na dolasku u BiH i prisustvovanju ceremoniji godišnjice otvaranja Starog mosta. U fokusu našeg razgovora bilo je nekoliko tema koje su važne za BiH, Zapadni Balkan i naše odnose sa Grčkom. Prije svega sam se zahvalio na pomoći koju je Grčka pružila BiH u posljednjih 20 godina, pogotovo na konzistentnom stavu u podršci integritetetu i suverenitetu BiH i podršci na našem putu ka EU. Upoznao sam premijera sa aktivnostima BiH u vezi s EU integracijama i jasno sam mu naglasio da je to najvažniji vanjskopolitički cilj BiH. Istovremeno sam ga upoznao sa stavom da bi dobivanje kandidatskog statusa i aktivacija MAP-a bile dvije najvažnije poruke za BiH”, istakao je predsjedavajući VM-a BiH.

Dodao je kako je Grčka veliki zagovornikevropske BiH.

“U tim procesima Grčka je naš veliki prijatelj i zagovornik evropske BiH. Očekujem i dalje kvalitetnu saradnju. Smatramo da možemo značajno povećati obim naše ekonomske saradnje i sasvim sigurno ćemo ići u pravcu boljeg povezivanje naših privrednika. Razgovarali smo i o ideji uspostavljanja direktne linije Sarajevo-Atina i predstavnici ministarstava će dalje radit na njenoj realizaciji. Razgovorali smo i o problemima sa kojima se BiH suočava. Za nas su mir, stabilnost i ekonomski prosperitet najvažnije teme, a mi ćemo večera u posjeti imati i uvaženog premijera Zaeva”, otkrio je Zvizdić.

Zeav i Tsipras su posljednjim aktivnostima poslali poruke i dali dobar primjer kako se problemi trebaju rješavati, istakao je Zvizdić.

“Mislim da to može biti dobar primjer i matrica za cijeli Zapadni Balkan”, zaključio je na kraju svoga obraćanja predsjedavajući Vijeća ministara BiH. (N1)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here