Zvizdić na posebnoj sesiji u Davosu

0
334

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovao je danas na posebnoj sesiji “Ubrzanje dugoročnog razvoja Zapadnog Balkana” u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu.

Sesiju je otvorio predsjednik i član upravnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende koji je tom prilikom rekao da su partnerski odnos i saradnja siguran put ka jačanju bilateralnih, ekonomskih i privrednih odnosa.

Na sesiji je poseban akcenat stavljen na regionalnu saradnju, ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti i sigurnosti. Tom prilikom rečeno je da u svjetlu različitosti unutar Evropske unije, zemlje Zapadnog Balkana mogu poboljšati svoju saradnju koja bi osigurala dugoročnu sigurnost i stabilnost regije.

Tokom obraćanja, Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu najvažniji vanjskopolitički cilj članstvo u Evropskoj uniji i da se radi na kontinuiranom ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Rekao je da se region Zapadnog Balkana suočava s mnogim izazovima i da je ova sesija prilika da se izrazi odlučnost za ubrzanje procesa koji će ovu regiju vratiti tamo gdje i pripada, u familiju evropskih nacija. Rekao je da to mora biti glavni cilj i da lideri zemalja imaju odgovornost da ovaj region drže na evropskim tračnicama.

Zvizdić je govorio i o procesima koji su vezani za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i istaknuo brojne reformske mjere koje je implementiralo Vijeće ministara, posebno u oblastima unapređenja poslovnog okruženja, jačanja konkurentnosti i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih investicija.

Istakao je značaj Berlinskog procesa koji je podstaknuo saradnju zemalja Zapadnog Balkana i cjelokupnog regiona sa Evropskom unijom. Rekao je da su ovaj proces i agenda povezanosti za Zapadni Balkan najefikasniji model ekonomskog razvoja, te da je daljnja integracija zemalja Zapadnog Balkana u zajedničko ekonomsko područje Evropske unije najbolji način za kreiranje stabilnog i sigurnog okruženja, ne samo u našoj regiji, nego i u Evropskoj uniji.

“Kako bismo ovaj proces uspješno proveli, ključni izazov koji ćemo imati bit će razvoj naših ekonomija na način da ispunimo EU standarde. Mi znamo da je najbolji način da se to uradi kontinuirano jačanje ekonomskih veza, osiguravanje uvjeta za investicije i stvaranje uvjeta za tok kapitala i ljudi”, naglasio je predsjedavajući Zvizdić i dodao da zemlje Zapadnog Balkana moraju nastaviti da rade na implementaciji ekonomskih reformi i unapređenju poslovnog okruženja, naglašavajući da svaki novi korak ka Evropskoj uniji, svaka nova reforma koja se implementira, svaki novi projekt koji se finansira kroz agendu povezanosti i IPA-u je korak koji približava naše zemlje Evropskoj uniji”, rekao je Zvizdić-

U radu sesije sudjelovali su, uz Zvizdića, predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, zamjenik Generalnog sekretara UN-a Jeffrey D. Feltman, komesar EU za politiku proširenja Johannes Hahn, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Vlade Crne Gore Duško Marković, premijer Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Vlade Republike Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Zvizdić je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu održao i niz bilateralnih sastanaka s premijerima iz regiona sa kojima je razmijenio mišljenja o ubrzanju puta ka Evropskoj uniji i o problemima s kojima se zemlje iz regije suočavaju, te s poslovnim ljudima i predstavnicima kompanija koje su zainteresirane za ulaganje u BiH i Zapadni Balkan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here