Zuhrić: Presuda Zukićevom vozaču potvrda da je SDA kriminalna organizacija

0
1059

Povodom presude Općinskog suda u Sarajevu, a na temelju Sporazuma o priznanju krivice između Tužilaštva KS i Seida Fazlagića, vozača bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića, reagirao je Albin Zuhrić, generalni sekretar Naše stranke.

„U optužnici protiv generalnog sekretara SDA, navodi se krivično djelo nezakonitog zapošljavanja u Elektroprivredi. Presuda Fazlagiću je utemeljenja na njegovom priznanju da je pomagao počinitelju krivičnog djela – čime je fokus ove presude u razotkrivanju kriminala glavnih počinalaca, koji su – kako se može zaključiti na osnovu detalja optužnice i, sada, presude Fazlagiću – Amir Zukić i Asim Sarajlić, u čijim rukama su sve ove godine bile organizacijska i kadrovska politika SDA“, kaže Zuhrić.

Zuhrić je „izazio vjeru da su ova presuda i ovaj proces početak jednog šireg pravosudnog procesa, u kojem će sudske instance ove države potvrditi pravnim kvalifikacijama i činjenicama rasprostranjeno mišljenje među građanima Bosne i Hercegovine da je SDA kriminalna organizacija, čija je osnova djelovanja koruptivne prirode. Ne treba zaboraviti da su Zukić i Sarajlić, koji su glavna lica u ovom procesu, sve ove godine bili lijeva i desna ruka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića“.

„U kontekstu ovog slučaja, gdje su ljudi morali plaćati visoke cifre generalnom sekretaru SDA da bi bili zaposleni – treba posmatrati i glavno obećanje Izetbegovića za ovaj mandat o 100.000 novih radnih mjesta. Kao što su pokazali u ove skoro tri od četiri godine mandata, 100.000 radnih mjesta neće biti, niti je i bilo šanse da ova vlast na čelu sa SDA dovede do toga, jer je riječ o stranci ukorijenjenoj u sistem korupcije koji slama ekonomsku kičmu Bosne i Hercegovine“, dodao je.

Zuhrić zaključuje da će rezime ovog mandata SDA u vlasti biti ne „stotine hiljada novih radnih mjesta, već stotine hiljada KM u džepovima kadrova SDA“.

„Da budemo jasni, ovaj slučaj ima implikacije i na predsjednika SDA i ključnog čovjeka u sadašnjoj vlasti Bakira Izetbegovića. Izetbegoviću je Zukić bio najbliži saradnik, i moguća su samo dva scenarija, da je Bakir Izetbegović u toj mjeri naivan i nesposoban političar pa nije vidio šta mu se dešava u kancelarijama, što je malo vjerovatno – ili da je jednostavno znao za sve što se dešavalo“, zaključio je Zuhrić.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here