Zlatni pir supružnika Amire i Mehe Alić Partić (Foto)

0
2694

Proslava zlatnog pira nije običan dan u životu, pa tako neće biti ni u porodici Amire i Mehe Alić Partić, supružnika koji su u dugom i sretnom braku već punih 50 godina.

Prisjećajući se “dana svih dana”, profesor Alić Partić, kaže kako je suprugu Amiru djevojački Pirić, upoznao na igranci (“Matine u dva”) u nekadašnjem Domu Armije.

– Tada je jedna zgodna gimnazijalka upoznala interesantnog difovca. Rodila se ljubav i od tada do danas nikad se nismo razdvojili. Nakon dvije godine zabavljanja, 8 jula 1967. godine, vjenčali smo se. Do prije par godina živjeli smo u tuzlanskoj mahali Kaldrma gdje su nam komšije znale reći da smo “uvijek nasmijani i vedri ljudi” – kaže jubilarac Alić Partić u razgovoru za Tuzlalive.ba portal.

Kruna braka su dvije kćerke, za koje profa u šali kaže “jedna je curica, a druga žensko”. One sa svojim porodicama žive van BiH, Amila Salihović sa suprugom Ademirom, u Minhenu, a Almira Frljak i muž Jasmin Braco) u Bolcanu (Italija).

Alić Partići imaju tri unuka, Kenana (20) i Marsela (15), te Armina (17).

– Ponosni smo na unuke koji su odlični učenici, a djed posebno, jer su i dobri sportisti – kaže Amira Alić Partić.

Oboje su prosvjetni radnici. Amira je nastavnica matematike i fizike, a iako je u penziji, radi volonterski i drži besplatne instukcije iz matematike i fizike. Aktivna je i u Udruženju sport i zdravlje.

Ne treba trošiti riječi na to čime se bavio prof. Meho Alić Partić. Univerzitetski je profesor, a cijeli život je u sportu, najduže u košarci, kao igrač, trener i menadžer, ali i u nogometu, odbojci, ranije i kao kondicioni trener.

Slavljenici su dobrog zdravlja i raspoloženja i kažu kako je 50 godina braka brzo prošlo.

Profesor u veli da on, u stvari, ima više bračnog staža od supruge, jer njegov je beneficiran zato što živi sa Hercegovkom. Amira na ovu opasku ne daje kontru, a imala bi reći koješta.

Meho Alić Partić je u sportu više od 50 godina. Završio je Fakultet za fizičku kulturu. Radio je u Elektrotehničkoj školi u Tuzli, a nakon odbrane doktorske disertacije prešao je na Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli gdje je predavao sportske igre – košarka, odbojka, rukomet i nogomet.

Od 2009 godine je u penziji, u zvanju redovnog profesora, a i dalje radi kao gostujući profesor na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Predsjednik je Udruženja sport i zdravlje u Tuzli.

Rijetki znaju da je počeo kao nogometaš u FK “Proleteru” iz Kreke. Kasnije je igrao nogomet u manjim klubovima na području Tuzle. Bavio se i košarkom, odbojkom i rukometom, jer “tada su nadareni sportisti na nižim nivoima takmičenja upražnjavali više sportova”.

Po završetku igračke karijere započeo je trenersku, u košarci, na kojoj je 1991. godine magistrirao, te poslije doktorirao.

– Mada je tema naš zlatni pir, teško je odvojiti bračni život od sporta. Supruga mi je uvijek bila podrška i vjerni pratilac. Trenirao sam KK „Partizan“ iz Bukinja i KK „Partizan“ iz Kreke, a nakon toga dugi niz godina proveo sam u KK „Sloboda Dita“iz Tuzle, gdje sam treniraoi mlađe selekcije – priča naš sagovornik.

Interesantno je njegovo sjećanje na početak rada kao kondicionog trenera „Slobode Dite”.

– Sretnemo se Željan Pilavdžić i ja u gradu, na biciklima, 1992. godine. Sklonimo se od granata između zgrada i Željan kaže: “Hajde profesore da počnemo opet sa košarkom”.
“Pa kako ćemo, Želja, rat je?” “Ma nema veze, profa, hajde da počnemo ionako nismo nigdje sigurni”. Ja sam tada magistrirao na temi iz košarke gdje se istraživala motorika košarkaša pa se odlučim na kondicionu pripremu. I tako smo radili skoro cijeli rat i dva puta smo bili prvaci BiH i tri puta pobjednici kupa BiH – prisjeća se prof. Alić Partić.

U subotu, na dan zlatnog jubileja, Amira i Meho svoj će praznik obilježiti u krugu porodice.

Mladima i onima koji ih u šali pitaju “kako ste izdržali tolike godine zajedno”, supružnici poručuju:

-Sretan i dugovječan brak mogu imati samo ako postoji iskrena ljubav, veliko razumijevanje i tolerancija, uz mnogo, mnogo rada i truda!

Uime čitalaca portala Tuzlalive.ba jubilarcima želimo dobro zdravlje, dug i sretan život. Kao što kažu komšije: uvijek s osmijehom i vedrinom! (TL – Foto: porodična arhiva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here