Zenički rudari zamrznuli štrajk glađu

0
200

Rudari RMU Zenica koji su jučer popodne stupili u štrajk zbog nemogućnosti odlaska u penziju zbog neuvezanog staža prekinuli su svoj štrajk glađu do ponedjeljka, 22. januara 2018. godine. Danas je rudarima potvrđeno da će im biti uplaćeno oko 2.590.000 KM za povezivanje radnog staža nakon čega bi trebalo da im se omogući odlazak u penziju.
Rudari su, ipak, nastavili svoj štrajk dok se njihovi zahtjevi z rješavanje problema i njihovih 118 kolega s privremenim rješenjima o penzionisanju i umanjenim penzijama.

Kako je u telefonskom razgovoru za AA potvrdio Tehvid Smriko, jedan od štrajkača, rudari su štrajk glađu zamrznuli do 22. januara 2018, a u ponedjeljak će se okupiti ispred direkcije RMU Zenica gdje bi trebali saznati više informacija nakon razgovora s direktorom.

“Zamrznuli smo štrajk do 22. januara 2018, a okupljamo se u ponedjeljak u 8.30, kada ćemo ići na razgovor kod direktora RMU Zenica, ali mislim da će poslije toga sve biti gotovo. Dobili smo obećanje od direktora Elektroprivrede i drugih da će sredstva biti uplaćena. U ponedjeljak se okupljamo da vidimo šta će biti dalje, a ako se ne ispune naše mjere će biti i radikalnije, ali mislim da do toga neće doći. Dolazio je na razgovor i naš finansijski direktor, sredstva su operativna u ponedjeljak, idu direktno u PIO i mi preuzimamo potvrde o penzionisanju, čime je sve definitivno gotovo. Tako nam je rečeno da će biti učlnjeno i za naših ostalih 118 kolega, a ta sredstva iznose oko 1.200.000 KM”, rekao je Smriko.

Rudari RMU Zenica, njih 44, stupili su jučer u štrajk glađu radi neuvezanog radnog staža i nemogućnosti odlaska u penziju.

Iako su dobili otpremnine, rudari su izjavili kako više nemaju kuda i da je ovo bilo jedino rješenje, prijeteći jučer da će, ukoliko im se ne ispune zahtjevi u roku od tri dana, zapaliti zgradu Doma rudara u kojoj su boravili tokom štrajka dok su oni u njoj.

Nakon što su sredstva osigurana, rudari su nastavili štrajk do ispunjenja njihovog zahtjeva da se riješe problemi njihovih 118 kolega koji su radi neuplaćenih sredstava za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti imali privremena rješenja o penzionisanju i umanjene penzije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here