Žene u crnom u Beogradu obilježile početak opsade Sarajeva, vrijeđao ih Simo Spasić

0
196

U centru Beograda održan je skup Žena u crnom koje su na taj način obilježile 26 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, prenosi B92.

Istovremeno i na istom mjestu, u Knez Mihailovoj ulici, predsjednik je Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Simo Spasić ukazao na zločine nad Srbima u okolini Srebrenice 1992. godine.

Primjetan je bio veći broj policajaca i dok su Žene u crnom držale transparente sa imenima više mjesta u BiH u kojima su se desili ratni zločini, Spasić je megafonom slao svoje poruke upućene javnosti, ali i Ženama u crnom.

Staša Zajević iz organizacije Žene u crnom rekla je da je prije 26 godina počela najduža opsada jednog grada poslije Drugog svetskog rata, da je Vojska Republike Srpske počinila faštističke zločine, da istupanje poput današnjeg Spasićevog predstavlja ponižavanje žrtava, a da država podrškom predsjedniku RS MIloradu Dodiku destabilizuje BiH.

Spasić je Žene u crnom prethodno nazvao “ratnim i poslijeratnim profiterkama”, dodao da im je crna boja koju nose “samo garderoba”, jer njima, kako je rekao, niko nigdje nije poginuo, ali i da bi trebalo da ih bude sramota da na Veliki petak drže takve skupove.

Spasić, koji je koristeći megafon rekao i da Žene u crnom “žive od tragedije Srba”, tvrdi da je i njegov performans uredno i na vrijeme prijavljen policiji i odobren.

Predstavnica “Žena u crnom” Staša Zajović rekla je novinarima da je opasno što aktuelni režim daje dozvolu i ovakvim grupacijama da na istom mjestu u isto vrijeme imaju skup.

Ona je istakla da “Žene u crnom” imaju pijetet prema svim žrtvama, i da način na koji se vrši opstrukcija njihovog skupa predstavlja ponižavanje žrtava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here