Žena umrla od rijetke bolesti koju joj je prenijela mačka

0
404

Jedna žena u Japanu je umrla od bolesti koju joj je prenijela mačka, a za koju se smatra da je prvi sisar koji je bolest prenio na ljude, piše BBC.

Japansko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je žena u svojim pedesetim godinama pomagala mački koja je bila lutalica, a ova ju je nakon toga ugrizla. Deset dana kasnije, žena je umrla od teške groznice sa sindromom trombocitopenije (SFTS), koju nose krpelji.

Bez otkrivanja i obrazlaganja o vrsti i načinu ugriza, doktori pretpostavljaju da je bolest morala biti prenesena preko zaražene mačke.

Snažna groznica sa sindromom trombocitopenije (SFTS) je relativno nova zarazna bolest koja se pojavljuje u Kini, Koreji i Japanu. Za virus se navodi da je stopa smrtnosti veća od 30 posto i posebno je ozbiljna kod ljudi koji imaju više od 50 godina.

Kako navode mediji iz Japana, prvi slučaj SFTS-a u zemlji je zabilježen 2013. godine. Japansko ministarstvo zdravlja je saopćilo da je nedavna smrt i dalje rijedak slučaj, ali je upozorilo ljude da budu pažljivi kada dolaze u kontakt sa životinjama koje su u lošem fizičkom stanju.

Na globalnom nivou, ugrizi životinja su široko povezani s prenošenjem Lymske bolesti koja može dovesti do teške bolesti i smrti ako se ne liječi.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here