Zbog padavina moguće izlijevanje rijeka

0
133

Zbog pojačanih padavina u naredna četiri dana očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije, javlja Anadolija.

Obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla, itd…), opasnost na izlijevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slivove rijeke Une i Sane, glavni tokovi i pritoke (najugroženiji su gradovi Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujičarski vodotoci, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanje mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija za vodno područje rijeke Save će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke pozvali su na povećan oprez, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here