Završeno prvo testiranje futurističkog voza u SAD-u

0
132

Američka kompanija Hyperloop One koja razvija futuristički superbrzi voz “Hajperlup” uspješno je izvršila prvi test sistema magnetne levitacije, saopšteno je danas iz te kompanije.

Koncept “Hajperlupa” zasniva se na kapsulama koje u vazduhu održavaju magneti i koje kroz tunele jure brzinama i do 1.200 kilometara na sat.

Ovu ideju, koja u svijetu prevoza nije nova, oživio je 2013. Ilon Mask, mozak iza električnih automobila Tesla i svemirskog programa SpaceX.

Testovi su vršeni u maju u pustinji blizu Las Vegasa. Testirana mašina se podigla iznad šina i letjela oko pet sekundi zahvaljujući magnetima, dostigavši pritom brzinu od 112 kilometara na sat, navodi se u saopštenju.

“Stvorili smo prazninu i bukvalno smo ubacili nebo u tunel, kao da letite na visini od 60.000 metara”, navela je kompanija, koja je već sa uspjehom testirala potisni sistem.

Ovog puta su testirani motor, magnetna levitacija i elektromagnetne kočnice.

Takođe, kompanija je objavila da je napravila prototip kapsule od aluminijuma i ugljeničnih vlakana, namjenjene prevozu ljudi i tereta kroz tunele. Dužina kapsule je 8,5 metara. (agencije)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here