Završen projekat o održivom razvoju i zaštiti okoliša u Srbiji i BiH (Foto)

0
336

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle u dvije tuzlanske osnovne škole prezentirao je ekološki priručnik pod nazivom „Podizanje svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša u Srbiji i Bosni i Hercegovini“.

Priručnik je uradila Vanja Rizvić, stručna saradnica u Centru, a namijenjen je nastavnicima osnovnih škola s područja Srbije i Bosne i Hercegovine prilikom planiranja predavanja iz oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja, za učenike uzrasta od 10 do 14 godina.

– Oko stotinu učenika i nastavnika iz osnovnih škola „Jala“ i „Novi Grad“ upoznalo se s temama koje su vezane za upravljanje otpadom i za načine kojima se može doprinijeti očuvanju okoliša. Prije svega, misli se na podizanje svijesti o ekologiji u domaćinstvima korištenjem ekoloških deterdženata, lokalnih proizvoda, svjesne kupovine, ali i ekološke poljoprivrede, kompostiranja, ekološke i kulturne baštine i kvaliteta života nekad i sad – izjavila je za Tuzlalive.ba Vanja Rizvić.

Nakon prezentacije priručnika, svim nastavnicima i učenicima koji su tokom pripremanja publikacije učestvovali na praktičnim radionicama vezanim za testiranja lekcija, uručeni su certifikati, a škole zahvalnice.

Na ovaj način, kaže Rizvić, završen je projekat: “Podizanje svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša u Srbiji i Bosni i Hercegovini“ koji je finansijski podržao International Visegrad Fond iz Slovačke, a pored Centra za ekologiju i energiju, kao predstavnika Bosne i Hercegovine, implementirale su ga i nevladine organizacije iz Mađarske, Slovačke i Srbije, kao i Univerzitet Varšava iz Poljske.

Svi zainteresirani Priručnik u pdf formatu mogu preuzeti na web stranici Centra za ekologiju i energiju, www.ekologija.ba, ili kontaktirati koordinatoricu projekta za područje BiH, Mr.sc. Vanju Rizvić, na mail vanja.rizvic@ekologija.ba. (vr, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here