Zavod za transfuziju Federacije uputio apel građanima

0
492

U ljetnom periodu su otežane okolnosti za prikupljanje dovoljne količine krvi. Prije nekoliko dana Zavod za transfuziju Federacije uputio je apel građanima da se odazovu u što većem broju, da bi bila prikupljena dovoljna količina tekućine koja život znači.

Temperaturni talas i protekli muslimanski ramazan je dosta otežao prikupljanje krvi. Broj građana koji se odazivaju je manji, tako da iz Zavoda za transfuziju apeluju da se svaka zdrava osoba odazove akciji dobrovoljnog darivanja krvi.

«Prosječan odaziv davalaca, odnosno prikupljene jedinice pune krvi je 60 na dnevnom nivou. Moram naglasiti da obrađena krv mora da čeka pacijenta jer ukoliko bi pacijent čekao da se prikupi krv za njega, mogli bismo izgubiti život tog pacijenta», navodi dr. Jasminka Kurilić, specijalist transfuzijske medicine.

Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti. Muškarac može dati krv svaka 3 mjeseca, a žena svaka 4 mjeseca.

S obzirom na to da u našoj populaciji ima najviše nulte i A krvne grupe, najveći deficit je upravo za tim krvnim grupama, poručuju iz Zavoda za transfuziju.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here