Zastupnici SDP-a i DF-a zatražili izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

0
144

Zastupnici SDP-a i DF-a zatražili su izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH. Glasanje o ovom prijedlogu trebalo bi biti na idućoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog Parlamenta 14. juna, nakon što radno tijelo pripremi zaključke sa današnje tematske sjednice. Zahtjev je potpisao 21 zastupnik opozicije.

Opozicija konkretna – upućen je zahtjev za smjenu aktuelnog saziva Vlade Federacije. Nakon što nisu prihvaćena dva izvještaja ove institucije – o izvršenju budžeta i radu federalne Vlade za prošlu godinu, opozicija je zatražila preuzimanje odgovornosti. Dodatni razlog je, tvrde, i to što su članovi izvršne vlasti rijetki gosti na sjednicama Parlamenta.

”Vlada apsolutno ne učestvuje u radu Parlamenta kada u u pitanju određene krucijalne teme za građane Federacije. Imamo jedan ignorantski odnos prema parlamentu Federacije što je dodatni razlog”, izjavo je Elvir Karajbić, šef kluba SDP-a.

”Ne želimo da učestvujemo u bilo kakvim pričama oko izglasavanja nepovjerenja pojedinim ministrima unutar Vlade Federacije pojedinačno. Moramo glasati samo i izglasavanju nepovjerenja vladi Federacije u cjelini”, rekao je šef kluba DF-a, Dženan Đonlagić.

Okidač za ovakav potez je, kažu, maćehinski odnos vladajuće koalicije prema poljoprivrednicima. U poziciji u ovu priču ne vjeruju. Iako je zahtjev poslanički legalan, on je za njih samo odraz političke igre i osuđen je na neuspjeh.

”Ja mislim da je to politikanski potez koji treba da skrene pžnju na samu opoziciju, kao da tobože nešto rade ali od toga nema ništa”, naglasio je Ismet Osmanović.

Na sceni- ponovo i različiti stavovi koalicionih partnera. Dok iz HDZ-a BiH potvrđuju da niko nema sluha za probleme poljoprivrednika, za SBB nije sporno ni podnošenje ostavke SDA-ovog ministra Šemsudina Dedića kao najodgovornijeg.

”Ako ministar smatra da ne može ništa učiniti nek podnese ostavku. To je br. 1 Ali ja mislim da ni to nije rješenje, postoji problem, Vlada je tu, idemo ga rješavati”, rekao je Nasir Beganović.

”Tek nešto sitno se može promijeniti ali nema sluha za razgovor i do kraja mandata će ostati tako kako je”, naglasio je Jozo Bagarić.

Protiv promjene aktuelnog saziva Vlade Federacije su i poljoprivrednici. Poticaji koji kasne i ogromna dugovanja ne mogu čekati novog ministra.

”Ovdje ne treba gurati nešto što nije normalno, da se mijenja ministar, da mi trpimo preko svojih leđa neke političke igre, to nije rješenje. Rješenje je da se 20-30 miliona rebalansom da ministarstvu i to je to”, izjavio je predsjednik Udrženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Prije tematske, nastavljena je redovna sjednica Predstavničkog doma na kojoj je raspravljano o smjeni SDA-ovog zastupnika Amira Zukića sa dužnosti predsjedavajućeg Administrativne komisije ovog doma. Prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here