Izdata preporuka za pojačan inspekcijski nadzor u ljetnom periodu

0
93

U cilju zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) izdala je preporuku kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da u ljetnom periodu pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda, te vode za piće u vodooprskrbnim objektima, kupalištima i bazenima.

Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći urok trovanja hranom, a u koju dospjevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode, javlja Anadolu Agency (AA).

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here