Za i protiv: Ne može se sjediti na dvije stolice i gazdovati našim novcem

0
1040

U povodu demantija dr. Munevere Bećarević, predsjednice UO UKC Tuzla na tekst vezan za odluku Vlade TK o osnivanju Medicinskog fakulteta Evropskog univerziteta “Kallos”, gdje obavlja dužnost v.d. dekanice, dobili smo zanimljiv komentar našeg čitaoca koji objavljujemo u cijelosti.

– Situacija sa ovim demantijem bi mogla biti urnebesno komična kada ne bi bila tragikomična po sistemu odgovora na pitanja koja nisu postavljena i unaprijed sadržajno obesmilenih opravdanja. Najbolja ilustracija za navedeno je “genijalni” odgovor malog Roma na pitanje “koliko je dva i dva”: “Znam kol’ko je, ali sad’ sam na raspustu.” Ispalo je da je najvažnije da li je “družbenica”, nisputnica ili šta već, naizgled, moćnog premijera TK, a ustvari, krucijalno pitanje je izuzetno krupan tzv. sukob interesa što je samo blagi eufemizam za institucionalnu koruptivnu predisponiranost. Ne može se biti predsjednicom upravnog odbora javne ustanove tj. najodgovornija osoba Univerzitetskog Kliničkog centra Tuzla sa milionskim budžetom i dekanesa tj. direktorica medicinskog fakulteta Univerziteta “Kallos” , uz postojanje poslovne saradnje te dvije institucije definirane komercijalnim ugovorima koji se tiču načina gazdovanja javnim, našim novcem.

Skromna i, koliko do juče, profesionalno anonimna doktorica Tabula rasa i još uvijek uposlenica Doma zdravlja Banovići zadužena uglavnom za pacijente Rudnika “Banovići”, sasvim je periferna i minorna individua u moru doktora i inih univerzitetskih profesora i drugog osoblja u vrlo sličnoj poziciji, izuzev činjenice, ustvari, njene burne političko-funcionerske karijere. Teško je to i pobrojati, a kamoli vremenski poslagati: članica opć.odbora SDA Banovići i KO TK; predsjednica Aktiva žena TK SDA; zastupnica SDA u skupštini TK; članica UO RTV TK i Privredne komore TK; članica skupštine ljekarske komore TK itd. isl. Paraleno je, naravno, predsjednica UO UKC Tuzla (naslijedila g.Begu), dekanesa “Kallosa”; docentica na Med.fakultetu u Tuzli na izbornom predmetu nevjerovatnog naziva “Menadžment u radiologiji”; saradnica tog istog Evropskog univerziteta u Brčkom; specijalizirala porodičnu medicinu; magistrirala, doktorirala i dragi Bog zna šta još sve ne. Njen, a i drugih, put prema zvijezdama svakako je popločan ličnim učešćem u “banovićkom” incidentu kod prebrojavanja glasova na 6.kongresu SDA u Sarajevu pod Bego-premijerskim autoriziranim radnim nazivom “hajmo i’ ba razvalit”.

Ostaje nejasno na koji se način “diskreditiralo” nečije ime napisom in media res: kada se politikom i raznim drugim stvarima postigne “sve”, pa i puno više od toga, uvijek ostane nedosegljiv problem lične autentičnosti, poštovanja i stvarnog društvenog ugleda (“imena”). To se teško ostvaruje “od petka do subote” ili razvaljivanjem. Barem je uvijek tako bilo do sada. (derviš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here