Wigemark: Pitanje revizije je veoma važno da bi bilo politizovano

0
149

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da je pitanje mogućnosti zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije veoma važno da bi politizovalo.

“Možemo samo da apelujemo na sve da ostanu mirni, da ne podižu nikave tenzije i da se iskoriste sve zakonske procedure koje su na raspolaganju”, poručio je Wigemark.

On je rekao da ne zna šta će biti ishod “današnjih dešavanja”, ali da može samo da prenese stavove EU koja ima duboko poštovanje i uvažavanje žrtava ratnih zločina.

“Mi ćemo nastaviti da osiguravamo značajnu podršku, uključujući i finasijsku, za procesuiranje predmeta ratnih zločina”, dodao je Wigemark.

Wigemark nije želio da komenatriše da li je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum zahtjevom za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde koga je pokrenuo član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, napominjući da je ovo pitanje danas na sjednici Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC).

“Moj kolega, ambasador Holandije (Jurian Krak) i ja, koji smo iz zemlje članice PIC-a, odlučili smo da je, možda, važnije da budemo danas u Trebinju”, rekao je Wigemark, koji u Trebinju prisustvuje forumu o perspektivama razvoja poljoprivrede BiH u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here