Vujošević: Vjerujem u čuda i ona su u sportu realna! (Foto)

0
264

Više od sata trajala je konferencija za novinare selektora košarkaške reprezentacije BiH Duška Vujoševića, uoči kvalifikacione utakmice BiH – Francuska koja se u petak igra u Mejdanu.

Sam Vujošević govorio je sat vremena, najviše o brojnim otkazima igrača koje je pozvao u reprezetaciju.

– Na pres konferencije obično ne dolazim s papirima, ali ovoga puta došao sam sa spiskom igrača koji iz raznih razloga neće nastupiti, da nekoga slučajno ne bih zaboravio – rekao je Vujošević na početku obraćanja novinarima.

Na tom spisku su Gordić, Stipanović, Musa, Buza, Sulejmanović, Halilović, Nurkić, Penava i Adams, a najviše se zadržao na izostanku Gordića i Muse.

Podsjetio je da se Gordić uvijek javljao u reprezentaciju, igrao je i s povredom, ali ovoga puta je izostao iz sasvim ličnog razloga.

– Kuća njegovih roditelja je srušena u toku rata i imao je obećanje da će se obnoviti iz fondova za te namjene, te da će Savez napraviti urgenciju. Napravljen je i predugovor, trebalo je početi s radovima, ali nije riješeno. Priznao je da to nije fer prema ekipi i meni, ali da je odlučio izostati. Ja imam veliki problema sa zdravljem, trebao sam na transplantaciju, ali sam dao prednost ovoj utakmici. Smatram da je igranje za reprezentaciju velika čast – rekao je Vujošević.

Za Musu je rekao da je naslućivao problem, jer je znao da će na draftu proći u prvom krugu. U novom klubu odlučili su da ne igra za reprezentaciju, jer je imao napornu sezonu, a njima treba zdrav i snažan igrač. Uz sve, nije još potpisao ugovor.

– Potpuno ga razumijem i znam da je želio doći. Potpuno mu vjerujem. Neko drugi ko kontaktira s roditeljima košarkaša mora naći neki detalj bitan za obaveze prema reprezentaciji – naglasio je selektor.

Objasnio je situaciju i s povrijeđenim igračima, kazavši da je uvjeren da su razlozi opravdani, dok je Penava odlučio otići u košarkaški kamp, te pokušati još jednom doći u neki od klubova NBA.

Što se Francuske reprezentacije tiče, Vujošević kaže da „svakom pametnom čovjeku je jasno kakve su nam šanse nakon ovoliko otkaza“.

– Francuska ima 63 miliona stanovnika, budžet reprezentacije je 36 miliona eura, imaju 681.000 registrovanih igrača po čemu su prvi u Evropi. Mi kad skupimo za reprezentaciju 10.000 maraka govorimo o velikom uspjehu. U Savezu ništa nije riješeno, kao ni u državi. Rotacije u Predsjedništvu su dovele i do sloma Jugoslavije. Sve što navodim nije albi za eventualni neuspjeh, ali treba da se zna – smatra selektor.

Ipak, kazao je da se na pripremama reprezentacije u Tuzli radilo maksimalno odgovorno.

– S povećanom energijom smo se pripremali za utakmicu. Sport je interesantan zato što postoje čuda i što se realno dešavaju, a u čuda vjerujem – naglasio je Vujošević.

Elmedin Kikanović koji se jučer priključio bh. reprezentaciji u Tuzli, istakao je da se na sinoćnjem treningu vidjelo da se niko ne štedi i da se radi s puno energije.

– Momci su spremni dati i posljednji atom snage. Imamo mladu ekipu i odnos energije, volje, želje i htjenja ne smije doći u pitanje. Sve to mora biti višestruko veće nego kod košarkaša Francuske. To je preduslov da bismo im se suprotstavili, jer dolaze u najjačem sastavu – naglasio je Kikanović.

Almir Hasandić, koji je četiri godine izgrao za OKK Slobodu u Mejdanu, zna kakva će atmosfera biti protiv Francuske.

– Sve je rečeno i neću dužiti. Nadam se da ćemo ostvariti povoljan rezultat. Pozivam navijače da nas podrže i, kao uvijek, budu naš šesti igrač – zaključio je Hasandić.

Utakmica BiH – Francuska igra se u petak od 20.30 sati. (tl, mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here