Vrijeme: Sunčano, poslijepodne lokalno sa pljuskovima

0
119

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne ima magle ili niske naoblake.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 14; Sokolac 15; Bugojno i Ivan Sedlo 16; Srebrenica 17; Sanski Most, Sarajevo, Tuzla i Zenica 18; Livno, Prijedor i Zvornik 19; Banja Luka, Bihać i Bijeljina 20; Doboj 21; Brčko 22; Gradačac i Trebinje 23; Mostar 25°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947hPa, za 3hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas će u Bosni i Hercegovini veći dio dana preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno će biti magle ili niske naoblake. U drugoj polovini dana se prognozira umjeren razvoj oblačnosti koji će u poslijepodnevnim satima usloviti lokalne pljuskove u Krajini, zapadnim, jugozapadnim, centralnim i jugoistočnim područjima Bosne i istoku i sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34°C, na jugu zemlje do 37°C.

Vrućina i sparina uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike u cijeloj zemlji. Kod meteoropata su moguće glavobolje, razdražljivost, slabija koncentracija i nesanica. Pojačane tegobe moguće su i kod hroničnih bolesnika, pa im se preporučuje zadržavanje u kućnim uslovima. Neophodna primjerena zaštita od vrućine i štetnog UV zračenja te izbjegavanje većih tjelesnih napora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here