Vrijeme predizbornosti: Bitka za tuzlanski vilajet

12
810

Sva su sredstva dozvoljena! Dodik nudi 150 marona da na listiću upišete da ga volite. Nude se papiri za koštu na državnim jaslama. Parole arlauču sa svih bilborda. Najsvjetliju budućnost nam nude ponajviše oni koji su nas uveli u mrak i bijedu. Jedni se kunu u be-ha, drugi u re-se, treći u kanton, četvrti u općinu…Zanimljivo je to da se niko ne zalaže za poštenje, rad, pravdu koju niko i ne pominje, osim nesretne porodice Dragičević i njihovih pristalica. Ni jedan od kupaca narodnih glasova s bilborda ne poručuje, recimo: “Stop kriminalu”! “Pohapsimo lopove”! “Ispitajmo bogatstvo političara”! “Iskorijenimo korupciju”! “Obećavam da ćemo hapsiti ubice, lopove, prevarante”…Razlog je jednostavan: najveći broj retuširanih likova što nas vrebaju, neće protiv samih sebe!

Naravno, najveće, rekao bih, odsutne borbe za vlast se vode u najvećem vilajetu – tuzlanskom. Sudeći po narodnoj volji, a bogami i mreži kupaca narodnih duša, najviše prilike da postanu valije tuzlanskog vilajeta, imaju Mirsad Kukić i njegovi evladi. Do njih su sejmeni Fahrudina Radončića, onda Nerke Nikšića, mada družina starog vuka Selima Bešlagića, sa Našom strankom, opasno prijeti da nekom od njih pomrsi račune. Ne treba zaboraviti ni skoro rashodovani SDA i „ političku školu“ nakon džume!

Za mjesta u skupštinskim klupama, federalnim i državnim, u šeher Sarajevu, Bato Hažiefendić se smatra najpoželjnijim i SBB se, takođe, vidi na čelu trke. Odmah iza te družine, za prsa SDA i SDP će odlučiti ko će drugi, a ko treći biti. Kukićeva PDA, može računati četvrtom broju stolica u Sarajevu, što je za tek osnovanu partiju golem uspjeh.

Berači narodnih duša za trećinskog predsjednika države, dakako, znaju da će onaj Bošnjak i onaj Hrvat postati taj „trećinac“ koji pobijedi u tuzlanskom vilajetu kojem treba pridodati Orašje i makar pola Brčkog. Za sada, je u prvom planu Fahrudin Radončić. On je jedini koji dolazi sa rezultatima u realnom sektoru, privredi. Šefik Džaferović i Denis Bećirović su više ronili nego li bili na tržištu. Njihove radne biografije su obilježene žuljevima na guzicama od prevelikog guzeljanja u skupštinskim klupama. Džaferovićev hendikep je njegova vjernost liku i djelu Baketa. Denis Bećirović ima hipoteku podržavanja svih mutnih pa i kriminalnih radnji njegovih partijskih drugova. Oni su doveli do šatorkog naselja ispred 200 stanova u zgradi „15. maj“ koji deset godina čekaju na useljenje. Razlog: kriminalni holding grada Tuzle je preusmjerio dio novca u druge svrhe!

Što se pak kandidata iz reda hrvatskog naroda, Željku Komšića mnogi vide u sedlu. On očekuje da će dobiti veliki broj bošnjačkih glasova. Da li iz mase nezadoljoljnika iz SDA ili SDP? I koliko će utjecati na pozicije Radončića, Džaferovića i Bećirovića? Engleski mediji, pak, tvrde da je najpoželjniji kandidat Boriša Falatar, mnogo bi željeli u vrhu bh. države vidjeti Mirsada Hadžikadića, čije su radne i životne bio0grafije za respekt.

Da se vratimo Kukiću. Njegov PDA nema kandidata za trećinskog šefa države. Kojem će se carstvu prikloniti, nije se izjasnio ni na centralnom stranačkom skupu u Tuzli. Nije održao već pripremljen govor! Nije bio pripremljen da kaže: hoće li njegovo članstvo podržati Radončića do konačne pobjede kako je dogovoreno? Ili Bećirovića ili Džaferovića, kako nije dogovoreno! Gukni golube! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

12 Komentari

 1. DA PONOVIM ONO ŠTAO JE REKAO SENAD PEĆANIN..JER MI SE SVIĐA, JER JE TAĆNO JER TAJ STAV PODRŽAVAM. U OVOM TRENUTKU NAJVAŽNIJE JE KO ĆE BITI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA IZ HRVATSKOG NARODA…..TU NEMA DILEME GLASAM ZA KOMŠIĆA……ISTO TAKO JE VAŽNO DA BOŠNJACI NE DAJU SVOJ GLAS KELJMENDIJEVOM JARANU I PRODAVAČU MAGLE, NEOBRAZOVANOM POLITIČARU KODNOG IMENA ŠĆEPO. ZA BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BEZ DILEME MIRSAD HADŽIKADIĆ JE ONAJ KOJI NUDI I MOŽE OSTVARITI ONO ŠTO GOVORI A TO JE KAKAV TAKAV PROSPERITET ..ON JE ČOVJEK KOJI DOLAZI IZ USA A TAKVA NAM TREBA…ŠEFIK DŽ JE NA UZICI DINASTIJI IZETBEGOVIĆ KAO KUĆNI LJUBIMAC. ON JE TO SAM , NIČIM IZAZVAN, IZJAVIO…TO BI GA TREBALO KOŠTATI JER JE NARODU DOSTA SDA , NJIHOVIH LAŽI, PREVARA , GREŠAKA ITD.

  • E jest i Pećanin adresa za poštovanje, udbaš i pohlepni novinar. A glasati za Komšića znati pristati da nam se događa isto što i minulih 20 godina. Zna li iko šta je Komšić pošteno i konkretno uradio za dva mandata i jedan u Parlamentu? Vodio je računa samo o sebi, a čim su ušli u vlast, odmah je ušao u “deal” sa Bakirom, mada je godinama trubio da s nacionalistima i kriminalcima nikad neće u koaliciju!?
   Stranka mu u Tuzli četiri puta rasformirana i birali novi gradski odbor. Mnogi ugledni ljudi napustili su DF, jer kad god su tražili prijem kod Komšića da obavijeste o nelegalnim radnjama pojedinaca, nije ih htio primiti. Naposljetku, dopustio je da mu u Vijeće naroda za potpredsjednika dođe konobar iz Binga, a u Parlament uđe čovjek s kupljenom diplomom. Ko zaista ovakvom Komšiću, teškom populisti i karijeristi može dati glas na izborima!? Ni u snu!

  • Kad čovjek kao N. Bijedić kaže da je za njega Komšić tip za glasanje zar se onda treba čuditi što manje obrazovani glasaju za iste ljude od rata na ovamo koji su nas doveli do siromaštva. Nema nama spasa

  • Pošteno nastavniče, kada nekog voliš- voliš!
   Samo ne znam zašto, ali ne mogu da si “izbijem” iz glave rečenicu nastavnika koji je meni predavao, a ista, odprilike, glasi: “Hiljadu radnika mogu napraviti štetu, a da to ne osjeti društvo, ali ako samo JEDAN prosvjetni radnik upropasti “učenjem” svoje učenike, društvo će itekako osjetiti”.
   Bojim se da ih je bilo mnogo, mnogo više!

 2. Na referendumu 7.10.2018 je važno izabrati Željka Komšića jer se samo na taj način može obraniti Bosna. Svaka druga opcija znaci nestanak bošnjaka ali ovaj puta bez rata.

 3. Izmedju balija, ustasa i cetnika, ja bih najradje da se ovaj vilajet i geografski pojam raspadne jednom zauvijek…..ovdje nema muslimana koji ce osuditi ISIS, nema hrvata kojemu NDH i AP nisu na srcu, i naravno nema srbina koji ce se pokloniti sjenama u Srebrenici…..dosta je vise preseravanja i laganja jednih drugima i trecima, ne znamo zivjeti zajedno osim ako nas neko izvana ne handri !

  • P. Dusmanine nemoj generalizirati. I nemoj sad reci cast izuzecima: ni NDH ni AP(avelic) mi nisu i nikad nece biti na srcu, kao ni onaj što je pjevao na dočeku hrvatskih nogometaša (za koje sam navijao). Ima jako mnogo Hrvata koji misle kao ja, kao i Muslimana akoji se gnušaju ISIS-a, kao i Srba koji se stide onih koji su napravili genocid u Srebrenici, Prijedoru…Ja s takvima živim i dijelim dobro i zlo. Generaliziranje ne vodi nicemu, a potpiruju ga Covici, Dodici, Radončići, Izetbegovići…i oni koji za njih glasaju!

   • E moj Ivice….prodjose nam zivoti u ocekivanju da ovaj “napaceni” narod dodje tobe, a ono narod pokazuje sve vise i vise da je samo stoka za klanje i da uziva u istome….dzaba Cicko kiti svoje pismene vjezbe, dzaba ja nafuravam svijet da slusa Miles Davisa kad masa svrsava na Sabana….ti si Ivice nista do statisticke greske koja betonira temelj….isto kao i ja i ta tvoja raja, bilo Hrvat,bilo Srbin, bilo Musliman….pogledajmo se u ogledalo i pljunimo u odraz jer nista nismo promijenili !

   • Ivice: Pridruzujem se tvom misljenju. Treba širiti takva razmisljnja i prakticno ih primjenjivati na “terenu”, tj. u zivotu. Kad tad ova klika ce otici iz nasih zivota (nadam se na neki Goli otok), a Bosna ce ponovo biti drzava drzavom

 4. Izgradit ćemo BiH po mjeri čovjeka.Prvo što ćemo izgraditi će biti metro Banovići-Tuzla-Sarajevo. Tuzlansku Jalu i banovičku Oskovu ćemo učiniti plovnom, tako da ćemo ljetovati na Crnom moru, jer volimo sve što nam je crno kao mercedes.Policiju ćemo ustrojiti po najvišim evropskim standardima,tj. izvršit ćemo njenu demokratizaciju. Sačinit ćemo sporazum sa licima van zakonskog okvira o mežusobnom uvažavanju, kako bi ispoštovali ljudska prava i slobode.
  Sve ćemo to uraditi uz pomoć SNAGE NARODA, majke mi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here