Vrijeme ističe a lokalne organizacije SDA i HDZ-a ratuju saopćenjima!

0
206

Čelnici vladajučćih partija Dragan Čović i Bakir Izetbegović ponadali su se da će optimalno rješenje za Mostar ponuditi lokalne organizacije dviju partija, no prevarili su se: umjesto da traže rješanje, lokalni stranački čelnici krenuli su u bespoštedni rat saopćenjima.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić rekao je kako SDA nikada neće dijeliti Mostar, već samo želi grad uređen po mjeri svih građana, te napomenuo da je prijedlog o podjeli prvo stigao iz HDZ-a BiH!

Marić je novinarima u Mostaru rekao da je SDA iritirana ponašanjem HDZ-a BiH koji se prvo sakrio iza Hrvatskog narodnog sabora /HNS/, a nakon toga Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar poslao saopćenje da sa SDA nisu ništa dogovorili.

“Bili smo usaglasili stavove. U ime HDZ-a usaglašavanje su postigli predsjednik Dragan Čović i potpredsjednik Borjana Krišto. Očito Gradski odbor HDZ-a ne poštuje svog predsjednika”, ocijenio je Marić.

On tvrdi da je HDZ predložio podjelu na dvije zone koja bi išla po ratnoj liniji HVO-a i Armije RBiH.

“S obzirom na to da dogovor nije postignut i očito uskoro neće biti, pozivamo OHR da hitno donese odluku o rotaciji gradonačelnika u Mostaru. OHR je dao mandat sadašnjem gradonačelniku već četiri godine i tako vlast u ruke samo jednog naroda i jedne stranke.

Predlažemo da se uvede rotacija po principu Predsjedništva BiH i da se po osam mjeseci mijenjaju gradonačelnici iz reda konstitutivnih naroda, te da ovo važi dok ne budu sprovedeni izbori za Mostar”, rekao je Marić.

On je objasnio da bi se ti privremeni rotirajući gradonačelnici izabrali iz posljednjeg Gradskog vijeća koje je visoki predstavnik raspustio prije četiri godine.

Marić je pozvao OHR da zatraži od Centralne izborne komisije da raspiše izbore i za Mostar, i to prema starim pravilima. On smatra da se HDZ-u ne žuri za Mostar, jer imaju svog gradonačelnika, te da posredstvom Mostara žele riješiti pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbora u Dom naroda. Da bi Mostar, nakon osam godina, na jesen imao izbore, potrebno je do početka maja postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH u dijelu za grad Mostar i izmjenama Statuta Mostara koje je naložio Ustavni sud BiH.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar oglasio se novim saopćenjem u kome se navodi kako su u toj stranci iznenađeni “raznim novim rješenjima koje predsjednik Gradskog odbora SDA Mostara nudi i prezentira javnosti”.

„Tražiti da se OHR u ovome trenutku bavi nametanjem bilo kakvog rješenja, kako to u svojoj izjavi traži gospodin Salem Marić, a samo nekoliko dana ranije mostarska SDA je optuživala OHR kao glavnog krivca za stanje u Mostaru, pokazuju da mostarska SDA izbjegava prihvatiti dosljednu provedbu odluke Ustavnog suda BiH. Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar još jednom ističe kako prijedlog SDA definiran Zakonom o Gradu Mostaru duboko dijeli Mostar kao jedinstvenu cjelinu uspostavljajući neke nove ‘zone’ te kao takav nije prihvatljiv Gradskom odboru HDZ-a BiH Mostar“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su takvi prijedlozi u suprotnosti sa suštinom presude Ustavnog suda BiH o izboru vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.(sb,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here