Vremeplov (34): Kad je Tuzla bila važan košarkaški centar regiona

0
472

Kakav je Tuzla nekada bila košarkaški centar regiona, donekle pokazuje i fotografija nastala 13. aprila 2002. godine.

U prvoj sezoni Goodyear lige (2001./2002.) sudjelovala je i Sloboda Dita, na čijem čelu je tada bio Muharem Abdurahmanović Haro.

U konkurenciji ekipa, među kojima su bile Cibona VIP, ljubljanska Olimpija, Krka Telekom iz Novog Mesta, Pivovarna Laško, podgorička Budućnost, Bosna Asa, Feal Široki, Geoplin Slovan (Ljubljana)Zadar, Split CO i drugi, OKK Sloboda pod palicom Velimira Gašića, zauzela je 5. mjesto i to je do danas jedan od najboljih plasmana nekog bh. kluba u ovom renomiranom takmičenju. Primjerice, sarajevska Bosna, koja je jedan od osnivača “jadranske lige”, zauzela je 12. mjesto.

No, da se vratimo fotografiji. Spomenutog datuma (13. aprila 2002.) u Tuzli je održana Skupština Goodyear lige, a u naš grad sjatila se sva sila uglednika iz svijeta košarke s prostora bivše zajedničke države.

Na slici, s lijeva su: Bože Miličević, alfa i omega tadašnje Cibone, zatim, Mirsad Milavić, generalni tajnik Bosne, biznismen iz Zadra Jure Košta, direktor Goodyear lige i jedan od utemeljitelj, Josip Bilić, te Mirsad Đonlagić, u to vrijeme predsjednik KS BiH.

Gosti su, nakon sjednice, iskoristili priliku da prisustvuju večernjoj utakmici Sloboda Dite i Triglava iz Livna.

Đonlagić se sjeća jednog zanimljivog detalja s te utakmice.

– Domaćin Skupštine bila je Sloboda Dita i tadašnji direktor kluba, Sead Husarić, zamalo je izazvao skandal. Naime, naložio je redarima da kažu kako ne mogu sjediti u prvom redu, jer to, zaboga, nije predviđeno protokolom. Međutim, Bilić i društvo su se usprotivili tome i rekli su da će odmah napustiti dvoranu ako nema mjesta za predsjednika KS BiH. Naravno, ostao sam na svom mjestu, a Tuzla je dobila komplimente za organizaciju Skupštine – ispričao je Đonlagić za Tuzla L!VE.

Union Olimpija, Krka Telekom, Cibona i Pivovarna Laško izborili su tada Final four. Union Olimpija je prva osvojila naslov prvaka, a što se Slobode Dite tiče, podsjetit ćemo još jedino da je ligaški dio takmičenja završila sa 12 pobjeda i 10 poraza. (mpt – Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here