Vremeplov (31): Film Tihe Lešića “Ipak – jedan grad” aktuelniji nego prije! (Video)

2
990

Podsjećamo na briljantni dokumentarni film tuzlansko-beogradsko-derventskog novinara Tihomira Lešića iz 1966. u režiji slavnog reditelja Žike Ristića. Produkcija “Sutjeska film”.

Na You Tube kanalu Filmskog centra Sarajevo stoji film „Ipak –jedan grad“, angažirana i danas vrlo aktuelna priča o gradu koji je rijeka Sava podjelila u dva. Scenarij i tekst za ovaj film reditelja Žike Ristića pisao je Tihomor Lešić, jedan od najvećih novinara i reportera koje su BiH i Balkan ikada imali, a danas je potpuno zaboravljen.

U Tuzli je Lešić proveo najveći dio inače kratkog života, tu je stvarao i radio za brojne listove bivše Jugoslavije, tu mu je poslije smrti živjela obitelj, a u gradu nema nikakvo obilježje, niti ga vlast ikada spominje. Možda zato što misle da prije njih nije bilo života, a niti će ga, valjda, biti kad “njih” ne bude.

Odnedavno na zvaničnom YouTube kanalu Filmskog centra Sarajevo objavljeni su brojni dosad današnjoj publici nepoznati dokumentarci nastalI u periodu između 1950-1992. u okviru produkcijskih kuća „Bosna film“, „Studio film“ i „Sutjeska film“.

Jedan od tih je sigurno „Ipak – jedan grad“, dokumentarac koji je režirao poznati bh. reditelj iz tog vremena Žika Ristić, a za koji je scnarij i tekst pisao čuveni novinar Tihomir Lešić. Film govori o Slavonskom i Bosanskom brodu, jednom gradu  koji je podjelila rijeka Sava u dva grada.  Djelo je vrlo angažirano i po svemu pripada „crnom talasu“ tadašnje kinematografije, a pamtit će se po briljatnom narativnom tekstu u filmu koji je pisao Lešić. Pogledajte sami!

Download PDF

2 Komentari

  1. “jedan od najvecih novinara i reportera koje su BiH i Balkan ikada imali, a danas je potpuno zaboravljen”
    Dragi Miro, hvala ti sto ponovo podsjecas kako se olako ,po ne znam koji put ,odricemo sebe!

    • Pogledao sam ovaj film i zaista je aktuelniji nego u vrijeme nastanka. Ona opservacija o sultanu i cari i o dva partijska sekretara. Šta reći tek za oo što danas imamo ili bolje reći nemamo!
      Tekst u filmu je fenomenalan i poslije toliko godina aktuelan – to je ono što opisujemo kao neprolazno. Šteta što g. Lešić u svom gradu nije cijenjen kao drugdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here