Vremeplov (28): Za poluvrijeme “zabili” pet golova, a onda stali!

0
368

Sarajevske “Večernje novine! objavile su 15. maja 1996. godine izvještaj sa polufinalne utakmice Kupa BiH Sloboda – Travnik (5:1), odigrane po kišovitom vremenu na Tušnju.

Trener je bio proslavljeni Mustafa Hukić Huka, a kad se pogleda sastav, može se zaključiti da bi, barem po slobodnoj procjeni autora, tadašnja ekipa Slobode “za doručak pojela” sadašnji sastav Slavka Petrovića. Procijenite: Malkočević, Krešić, Bajrović, Hasić, Joldić, Hadžić, Omerović, Osmanhodžić, Mešanović… I da ne nabrajamo dalje!

Elem, na ovoj utakmici domaće snage za poluvrijeme su “zabile” pet golova Travničanima, a onda su stali. Da li su se čuvali za finale, teško je reći 22 godina poslije. Nije ni bitno.

Ali, jeste da je ovo bilo drugo poslijeratno finale Kupa BiH Slobode, a osvojio ga je Čelik (2:1 produžeci nakon 1:1), kao i godinu prije, i to na Tušnju (Sloboda – Čelik 0:1, strijelac Bujak, 73. – 11m).

I godinu poslije Sloboda je igrala u finalu, a tada je na Koševu slavilo Sarajevo (1:0). Znači tri puta u nizu, a nijedan pokal!?

Valja priznati još jednu činjenicu, ma koliko bila bolna. Sloboda je jedini klub iz tzv. “velike garniture”, i bivše države i sadašnje, koja nikada nije osvojila naslov prvaka države niti je ikada osvojila kup države, a igrala je od osnivanja – osam finala! (mp)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here