Vremeplov (26): Brodolom Širokobriježana na Tušnju (Foto)

1
952

U nedjelju je ekipa Širokog Brijega pobijedila Zrinjski 2:1 i zaposjela je, barem trenutno, čelnu poziciju tabele Premijer lige BiH.

Desetak dana ranije “škripari” su na Tušnju pobijedili i Slobodu (0:3) i gotovo je postalo pravilo zadnjih godina da ova ekipa iz zapadne Hercegovine odnosi cijeli plijen iz Tuzle.

A nekada nije bilo tako i Širokobriježani su na Tušanj dolazili sa strahom. Jedan od najtežih poraza u Premijer ligi doživjeli su upravo na Tušnju, a toj utakmici posvećujemo ovo izdanje “Vremeplova”.

Dakle, bilo je to 10. maja 2003. godine. Slobodu je vodio Sakib Malkočević Sok, a Široki Brijeg Ivo Ištuk.

Na Tušnju je bio pravi potop Širokobriježana koji su Tuzlu napustili poraženi 4:0. A imali su na golu Melhera, u ekipi Hrgovića, Musu, Čorića…

Sloboda bez ijednog stranca, sva satkana od domaćeg “materijala: Mitrović, Muslimović, Okanović, Joldić, Kuduzović, Bajrović, Sarajlić, Crnogorac, Nikolić, Jusufović, Hadžić, Vojvodić, Mešanović, a na klupi i jedan Zvjezdan Krešić!

Kakav je to šou “crveno-crnih” bio, kakva pobjeda, kakvo oduševljenje na stadionu!

Iskusnom Ištuku preostalo je jedino da Malkočeviću stisne ruku i čestita na nogometnoj ljepotici.

Nekad bilo, sad se spominjalo. Neke pouke iz prošlosti nisu naučene, svake sezone na Tušnju se dovede polovnih igrača kao za cijeli tim. A rezultata nema.

Malkočević je te 2003. godine ekipu dvije sezone uzastopno vodio u Intertoto kupu, a lično je od tada dogurao do selektora U-17. Uspješno je odveo kadetsku repku šest puta u elitu, dva puta na evropsko prvenstvo.

Sloboda preživljava svoje najteže trenutke, možda zahvaljujući činjenici da se više oslanja na igrače iz zemalja okruženja, a manje na svoje ili igrače klubova s našeg područja što je nekada bila dobra i uspješna praksa.  (Tekst i foto: mpt)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here