Vlada TK subvencionira kredite Sparkasse banke za privredu (Video)

0
471

Kada je prošle godine potpisan ugovor između Sparkasse banke i Vlade Tuzlanskog kantona, privrednicima je omogućeno da putem javnog poziva apliciraju za sredstva do najviše dva miliona KM.

Ugovorom je ukupna kamatna stopa za kredite predviđena u iznosu od 4,2 posto, ali Vlada TK subvencionira tri posto, zbog čega kamata za te kredite iznosi samo 1,2 posto.

To je povoljno privrednicima o čemu svjedoči i broj od stotinu prijavljenih privrednika. Kreditna linija je pokrenuta sa ciljem da realni sektor uspješno posluje zahvaljujući ovim uslovima, te je ispunila dvije veoma važne uloge.

Ministar privrede TK Osman Puškar rekao je da je jedna  uloga da je pojeftinio kapital i da je tu sada konkurentnost kamata između dva i tri odsto, za razliku od ranije, kada je kamata bila nešto više od pet odsto.

– I drugi dio je da smo pokrenuli proces vezan za apsolutno drugačije razmišljanje kada je u pitanju finansiranje privrednih subjekata – dodao je Puškar.

Najviše sredstava je plasirano u metalski sektor, zatim u sektor usluga i tekstilnu industriju. Kada je riječ o interesu privrednika, najviše ih je povuklo sredstava sa područja Tuzle, Kalesije, Gradačca i Gračanice. Za sada je taj projekt rezultirao otvaranjem novih radnih mjesta.

Puškar je ocijenio da je kreirano više od 1.000 radnih mjesta, a kao veoma važno je istakao da su to sredstva koja će se vratiti banci i koja će ponovo biti na raspolaganju kao kapital.

– Ugovorom koji je potpisan s bankom je precizirano da sredstva prvenstveno idu za otvaranje radnih mjesta. Onaj ko aplicira on podnosi u zahtjevu koliko radnih mjesta otvara – pojasnio je Puškar.

Inače, Sparkasse banka će nastaviti sa realizacijom ove kreditne linije do osmog mjeseca ove godine, kada se završava ugovor. Interes privrednika je i dalje veliki, a preostalo je još dovoljno sredstava za nove aplikante. Zbog toga su iz Ministarstva privrede TK još jednom pozvali privrednike da se jave na ovaj poziv. (F)

Pogledajte VIDEO   

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here