Vlada TK podržala rad Centra za rehabilitaciju ovisnika u Smolući

1
482

Vlada Tuzlanskog kantona snažnije će u narednim periodu podržati rad Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući (CROPS), te će umjesto dosadašnjih 240.000 KM, za finansiranje rada ove ustanove godišnje izdvajati 300.000 KM.

Centar za lijecenje ovisnika Smoluca (arhiva)

Rezultat je ovo danas potpisanog aneksa Ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima suosnivača CROPS-a, kojeg su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

– Statistike pokazuju da Centar u Smolući ovisnicima pruža dobru terapiju, jer je prosjek izliječenih ovisnika veći i od nekih razvijenih Evropskih zemalja, a više od 40 posto štićenika ove ustanove više se ne vraća narkoticima – kazao je premijer Gutić i dodado da će zato nastojati da pruže još bolje uvjete za rad i dalji razvoj.

Izrazio je i žaljenje što su u današnje vrijeme centri ovog tipa potreba savremenog društva, te da u narednom periodu treba razmišljati i o proširenju Centra, kako bi on mogao obuhvatiti i žensku populaciju.

Efendija Fazlović se ovom prilikom zahvalio premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona na senzibilitetu kojeg su do sada pokazivali prema ovoj instituciji, te iskoraku kojeg čine kako bi poboljšali uvjete za rad Centra.

Tokom današnjeg sastanka bilo je govora i o radu i djelovanju Behram-begove medrese u Tuzli koja je svijetli primjer kako se zajednički može izgraditi kvalitetna obrazovna ustanova, a koja bilježi konstantan porast broja učenika.

Gutić je obećao da će Vlada, u okviru Programa kapitalnih ulaganja, ove godine planirati određena sredstva za proširenje kapaciteta Medrese.

– Prošle smo godine uložili 1,4 miliona KM u kapitalne projekte u oblasti obrazovanja. Ove godine taj iznos ćemo još dodatno povećati, te ćemo u okviru tog iznosa određena sredstva planirati i za proširenje kapaciteta Behrambegove medrese u Tuzli – rekao je premijer Gutić.

Predstavnici Muftijstva tuzlanskog su s premijerom Gutićem razgovarali i o modalitetima održavanja Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, te o projektu osnivanja Instituta za društvena i religijska istraživanja, a koji bi se pored ostalog trebao baviti i pitanjima i istraživanjem genocida.

Premijer i ministri su se efendiji Fazloviću zahvalili na pozitivnim ocjenama koje je iznio na račun rada Kantonalne Vlade, te izrazili uvjerenje da će izuzetno dobra postojeća saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, kako s Islamskom zajednicom, tako i s drugim vjerskim organizacijama na području našeg kantona, saopćeno je iz Odjela za informiranje Vlade TK. (f, tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here