Vlada TK: Inspekcije bi trebale provjeriti ustanove za obrazovanje odraslih

0
214

Bosanskohercegovačka javnost suočena je s aferom izdavanja diploma u obrazovnim ustanovama na nezakonit način, bez izlaska na ispite, uz krivotvorenje matičnih knjiga. Ministarstvo za obrazovanje Tuzlanskog kantona već je iniciralo donošenje zaključka kojim će se od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove tražiti da izvrše detaljan nadzor u roku od 45 dana, i o tome izvjesti Vladu TK.

I prije nego što je uhapšen profesor Rudarske škole u Tuzli, Ministarstvo obrazovanja i nauke je iniciralo određene provjere ustanova koje vrše obrazovanje odraslih.

– Mi smo formirali komisiju ispred Ministarstva obrazovanja koja je krajem predhodne sedmice, dakle prije ovog slučaja koji će se desiti na području našeg kantona, otišla u posjete ustanovama koje se bave obrazovanjem odraslih i izvršila jednu vrstu nadzora u onom domenu u kojem to Ministarstvo obrazovanja može učiniti – izjavio je ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović.

S tim u vezi Vladi kantona će biti predloženo donošenje posebnog zaključka. – Tamo ćemo definirati obavezu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor upravo u ustanovama za obrazovanje odraslih. Naravno, tu se moramo fokusirati na formalno obrazovanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju i očekujemo u roku koji smo predvidjeli zaključkom, a to je 45 dana, jednu sveobuhvatnu analizu poslije izvršenog inspekcijskog nadzora – dodao je Muratović.

Obrazovanje odraslih na području TK se vrši u 25 javnih i četiri privatne ustanove. Jedna od njih, sa višedecenijskom tradicijom je Srednja mašinska škola Tuzla gdje posljednjih godina bilježe drastičan pad broja polaznika, a moguće da je jedan od razloga upravo sve veći broj mešetara na polju obrazovanja odraslih.

– U jednom vremenskom periodu čak smo imali oko 200 po godini. Međutim, ove godine imamo upisanog samo 21 vanrednog kandidata, odnosno polaznika za obrazovanje odraslih. Zašto je to tako, teško je reći. Pored svih uslova koje ima jedna javna ustanova, znači velikog broja nastavnika, profesora i nastavnih sredstava i pomagala, sve što ima jedna škola za obrazovanje odraslih, mi ove godine imamo samo 21 upisanog kandidata – izjavio je direktor Srednje mašinske škole Tuzla Emir Teskeredžić.

Obrazovanje odraslih je evropska tekovina, naročito prekvalifikacije i dokvalifikacije. No, taj proces mora biti definisan zakonom i adekvatnim procesima. – Mi u svakom smislu moramo pooštriti mjere jer imamo dobra zakonska rješenja. Imamo različite vrste nadzora – upravni koji vrši Ministarstvo obrazovanja, zatim stručni nadzor koji vrši Pedagoški zavod i naravno vrlo važan segment odnosi se na nadzor koji vrši Kantonalna uprava za inspekcijske poslove – naveo je ministar Muratović.

Prosvjetni radnici posljednje događaje smatraju ozbiljnim udarcem na dignitet obrazovanja. – Veoma je bitno da neko ko učestvuje u procesu obraovanja odraslih stoji iza svih svojih djela jer mi kao društvo ne smijemo dozvoliti da nam izlaze kandidati koji se uopšte nisu pojavljivali na ispitima – kazao je Teskeredžić.

Sudski procesi će biti konačan epilog nedavnih hapšenja. Moguće postojanje duplih matičnih knjiga ozbiljno ugrožava obrazovni sistem ove zemlje, jer diplome zbog kojih se vodi istraga nisu izdate sa krivotvorenim pečatima, nego u obrazovnim ustanovama, uz pravi pečat i potpis.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here