Vlada i sindikat kompromisom do zamrzavanja štrajka ljekara!

0
237

Doktori medicine i stomatologije u TK od ponedjeljka bi trebali zamrznuti generalni štrajk koji u svim zdravstveim ustanovama, osim UKC –a traje od 6. novembra. Naime, nakon sastanka koji je danas održan sa predstavnicima Vlade TK pronađeno je kompromisno rješenje koje, između ostalog, podrazumjeva pismeno obećanje Vlade da će nastaviti pregovore sa sindikatom do konačnog cilja, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora, što je i uslov da štrajk bude prekinut.

Nakon što su u četiri kantona već postignuti dogovori sa kantonalnim vladama i potpisani kolektivni ugovori za doktore medicine i stomatologije predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije sa federalnog i kantonalnog nivoa i predstavnici Vlade TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem danas su postigli načelan dogovor koji će rezultirati prekidom štrajka doktora medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu.

„To je da će Vlada TK omogućiti Sindikatu doktora medicine i stomatologije da svoju reprezentativnost ostvaruju putem Federalnog sindikata doktora medicine i stomatologije, da ćemo ih u narednom ciklusu vezano za produženje granskog koektivnog ugovora putem federalnog sindikata prihvatiti kao partnere“, izjavio je Bego Gutić, premijer TK.

Predstavnici sindikata od Vlade su zahtjevali i potpisivanje odvojenog kolektivnog ugovora, što će biti jedna od odredbi memoranduma u kojem će se naći svi danas dogovoreni stavovi, a koji će Kantonalna vlada potpisati u ponedjeljak, nakon čega će i štrajk ljekara u TK biti prekinut. Iz Sindikata ističu da ohrabruje stav premijera i Vlade Tuzlanskog kantona da se po uzoru na druge kolektivne ugovore u narednom periodu pregovara i usaglasi tekst novog Kolektivnog ugovora u TK.

„Fleksibilnost koju mi nudimo Vladi i premijeru jeste da rokovi ispunjenja tih ugovora nisu tako rigidno definisani. Ja vjerujem i nadam se da je ovo ustvari početak koji će rezultirati potpisivanjem kolektivnog ugovora i završetkom ove priče jednom za sva vremena“, naglaso je Rifat Riat Zaid, predsjednik Federalnog saveza SSDMiS.

Admir Suljić, potpredsjednik Federalnog saveza SSDMiS kazao je da je ovo jako bitan dan za ljekare.

„Uspostavili smo korektan odnos sa premijerom i sa Vladom TK i da smo i s jedne i s druge strane spremni ući u razgovore u cilju rješavanja problema. Mi ćemo, kad se potpiše memorandum, tj. sporazum, zamrznuti štrajk i ićemo u pregovore da riješimo problem i nadam se povoljnom rješenju“, kazao je Suljić.

Imajući u vidu činjenicu da Vlada započinje pregovore i sa drugim sindikatima za oblasti obrazovanja, pravosuđa, policije i uprave, premijer Gutić je rekao da će Vlada u procesima kolektivnog pregovaranja sa svim sindikatima, kako budžetskih korisnika, tako i onih koji se finansiraju iz vanbudžetskih fondova, kao što je to slučaj sa zdravstvom, voditi računa da uposlenike ne dovede u neravnopravan položaj. (rts)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here