Visoka škola Empirica: Sat kodiranja i Evropska sedmica robotike (Foto)

0
582

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija Empirica iz Tuzle, u saradnji sa STEM akademijom, također iz Tuzle, ugostila je danas oko 200 učenika srednji škola s područja Tuzlanskog kantona s ciljem sudjelovanja u edukakcijskim događajima pod nazivom Sat kodiranja i Evropska sedmica robotike.

Prema riječima direktora škole, Muhdina Mujačića, radi se o događajima od globalne važnosti, s ciljem popularizacije računarskih nauka i robotike među mladima. Evropski čas robotike u svijetu se obilježava peti put, i svaki put obilježila ga je i Empirica za TK i Brčko Distrikt, dok se u BiH obilježava od prošle godine.

-Cilj ovog edukativnog događaja je popularizacija robotskih nauka među mladima, jer smo svjesni činjenice da će u bliskoj budućnosti preko 85 posto poslova tražiti informatička znanja. Veliki broj poslova će biti usmjeren prema robotici, prema računarstvu, a mladi se još nedovoljno odlučuju za studije ovog profila. To je prepoznala Evropa i cijeli svijet, zato se rade globalni edukativni događaji da bi se mladi educirali, odnosno, da se sa svojim obrazovanjem usmjere prema ovim oblastima koje su sigurnije za zaposlenje, ugodan život i perspektivu – rekao je Mujačić u razgovoru za Fenu.

Danas u ovoj školi borave srednjoškolci iz mješovitih srednjih škola s područja Banovića, Živinica i Lukavca, te iz Tuzle gimnazija „Meša Selimović“ i „Ismet Mujezinović“, Mješovite elektrotehničke, Hemijske i Međunarodne srednje škole.

-Ideja je da kroz sat edukacije na jednom i drugom segmentu djeca steknu prva ili možda naprednija iskustva sa računarstvom, odnosno, sa robotikom, da je zavole i da shvate da to nije bauk, da to mogu jednostavno svladati i da im se pokaže da je to za njih vrlo perspektivno zanimanje u njihovom budućem profesionalnom životu – naglašava direktor Visoke škole.

Tokom boravka u Empirici organizovane su interaktine radionice, uz rad u grupama od kojih će svaka provesti 45 minuta kodirajući zadatke koji su za njih pripremili profesori škole.

-Pripremljene su dvije vrste zadataka iz dva različita programska jezika, zavisno od njihovog predznanja. Nakon 45 minuta programiranja učenici prelaze u salu za robotiku i tu se bave programiranjem dvije vrste robota, nešto jednostavnijih i zahtjevnijih koji se koriste na fakultetima – objasnio je Mujačić.

U Empirici se uporedo realizira još jedan zanimljiv događaj za tridesetak studenata ove Visoke škole iz Tuzle i Brčkog. Riječ je o trodnevnoj edukacije u okviru programa koji se odvija uz podršku projekta „Dijaspora za razvoj“.

Tako će sutra dr. Edhem Čustović sa La Trobe University Australia održati trening „Design Thinking, marketing strategije i nastup pred investitorima“, u sklopu projekta Empirice koji ima za cilj osposobljavanje mladih IP usmjerenja da mogu krenuti u vlastiti biznis.

– Gospodin Čustović dolazi iz Australije, a tokom trodnevnog boravka na Visokoj školi Empirica, odnosno, u Brčkom i Tuzli, održat će jako praktični i interaktivni seminar o dizajniranju i marketing strategijama. Studente će učiti kako kroz pet faza kreativano osmisliti neki proizvod, kakve marketing strategije koristiti za prodaju tog proizvoda i kako u pet minuta dobro predstaviti svoj proizvod i uspjeti ga prodati nekom investitoru – zaključio je Mujačić u razgovoru za Fenu.(Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here