Video/Tuzla: Otvorena izložba slika “akademca” Vinka Lamešića (Foto)

0
936

U Galeriji “Kristian Kreković” Franjevačkog samostana večeras je otvorena izložba akademskog slikara Vinka Lamešića iz Tuzle.

U ime organizatora izložbe, posjetiocima su se obratili Nikola Čiča, predsjednik tuzlanske podružnice HKD „Napredak“ i fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Izložbu je otvorio Aleksandar Vujadinović, predsjednik Gradskog vijeća Tuzle, koji je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što otvara Lamešićevu izložbu, kao dio raznovrsnog programa kulturnih manifestacija koje se organizuju u Tuzli od HKD „Napredak“ i Franjevačkog samostana.

Posebno se zahvalio umjetniku Lamešiću koji je poslije dužeg vremena priredio izložbu u svom gradu.

– Nakon šest godina pojavljujem se u svojoj Tuzli izložbom na koju su me potaknuli gvardijan fra Mario Divković i Nikola Čiča. Izložio sam 26 radova sa motivima koje moja publika već dobro poznaje. Djela su rađena pretežno u ulju, a teme su vezane za Tuzlu i neke moje ideje koje sam realizirao u ateljeu – izjavio je za naš portal Vinko Lamešić, zahvalivši se brojnim prijateljima koji su mu pomogli u pripremanju izložbe.

Dodao je da je ovo njegova 17. samostalna izložba.

Izložbu su nastupom oplemenili mladi umjetnici Suzana Bako, vokal, i gitarista Goran Šafradin, koji su izveli kompozicije “Prijatelji” i “Dođi”.

Vinko Lamešić je rođen 1959. godine u Lipnici kod Tuzle. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Mostaru, gdje je stekao zvanje profesora likovne kulture i diplomiranog slikara. Živi i radi u Tuzli kao samostalni umjetnik. Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here