Video: U Tuzli u subotu 12. neurološki susreti

0
498

Dvanaesti tuzlanski neurološki susreti koji će biti održani u subotu okupit će eminentne stručnjake, najpoznatija imena u oblasti neurologije iz zemalja u regiji i veliki broj učesnika iz svih medicinskih centara u BiH. Ovaj put neurološki susreti će biti orijentisani na neurokardiologiju.

– Susreti koje mi organiziramo imaju za cilj da se educiramo mi u Kliničkom centru, da educiramo jedni druge, da ponudimo znanje ljudima izvan centra i iz cijele BiH jer imamo prijave iz cijele države, da razmijenimo iskustva te ostvarimo nove saradnje – kazao je načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla Osman Sinanović.

Od ukupnog broja umrlih ljudi u BiH, 54 posto je onih koji su imali kardio ili cerobrovaskularne bolesti. Zbog toga je i veliki značaj ovogodišnje teme i nastojanja kardiologa i neurologa da se ove bolesti u što većoj mjeri preveniraju.

– Pacijent koji ima povišen krvni pritisak, koji ima srčano oboljenje u smislu popuštanja srca ili poremećaja ritma, on je takav vrlo rizičan za razvoj moždanog udara. Nerijetko se dešava da u kratkom vremenu ili istovremeno pacijent ima i infarkt srca i moždani udar i nama je jako bitno da ovo između sebe raščistimo – rekao je Sinanović.

Šefica Odjeljenja za kardiologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla Zumreta Kušljugić je kazala da je cilj učesnicima pokazati koja su to oboljenja i u koje vrijeme se treba započeti s dijagnostičkim metodama.

Organizator ovogodišnjih neuroloških susreta je i Udruženje neurologa BiH.

– Bolest srca uvijek može dovesti do ozbiljnih oštećenja mozga i obrnuto. Ima puno razloga za jedan ovakav naučni skup gdje će internisti i neurolozi iznijeti iskustva – rekao je predsjednik Udruženja neurologa BiH Josip Hudić.

Novinarima su se obratili i dr. Adnan Burina, šef Odjeljenja za neurofiziologiju i prim. dr. Josip Hudić, predsjednik Udruženja neurologa TK koji su govorili o značaju kontinuirane edukacije za razvoj i unapređenju struke u oblasti neurologije i kardiologije.

Na neurološkim susretima se očekuje dolazak i učešće kardiologa, neurologa i studenata Medicinskog fakulteta, a ovaj skup će se održati pod pokroviteljstvom Akademija medicinskih nauka BiH. (Fena)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here