Video: Potres jačine 7,2 stepeni prema Richteru

0
514

Potres jačine 7,2 stepeni prema Richteru je pogodio Meksiko i ostavio gotovo milion domova i poslovnih prostora bez struje na jugu.

Jedine dojave o smrti su za sada dvije osobe poginule na tlu u padu vojnog helikoptera kojim su dužnosnici izviđali stanje nakon katatstrofe.

Najmanje je 50 domova oštećeno u južnoj državi Oaxaci koja se kao i glavni grad Meksika još oporavlja od potresa u septembra koji je izazvao velike štete.

Epicentar potresa u petak navečer po lokalnom vremenu bio je 145 kilometara od poznatog centra za surfere Puerto Escondido u južnoj državi Oaxaci i bio je na dubini od 24,6 kilometara prema podacima američkog zavoda za geološka istraživanja (USGS).

Najmanje su dvije osobe poginule kada je helikopter u kojem su bili ministar unutrašnjih poslova Meksika i guverner Oaxace pao u pokušaju slijetanja nakon što su iz zraka razgledali razmjere katastrofe.

Ministar Alfonso Navarrete i guverner Alejandro Murat nisu teže povrijeđeni u toj nesreći, prenijele su agencije Reuters i AFP.

“Shvatio sam da ima ljudi koji su poginuli”, rekao je za kanal Televisa ministar i dodao “povrijeđeno je nekoliko osoba koje su bile u helikopteru”.

Nakon snažnog potresa slijedilo je 225 naknadnih podrhtavanja, objavila je seizmološka služba, što je izazvalo veliku paniku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here