Video: Oluja potopila Istru, vjetar čupao stabla…

0
240

Prve nestabilnosti sa zapada i jugozapada jutros su zahvatile Istru, a pritom je bilo i obilnijih oborina.

Oborine su pogodile Umaštinu gdje je pala obilna kiša. Automatske meteorološke postaje u Umagu zabilježile su do 44 mm kiše, a istu količinu izmjerila je i postaja u Dajli, piše Istramet. Najgore je bilo u dijelovima Pazinštine i Žminjštine, gdje je padala i tuča. Jak vjetar rušio je stabla u Višnjanu i Poreču.

Na aerodromu Portorož palo je još i više kiše, čak 52 mm.

Izražen kišni val zahvatio je i Poreč uz prolazno jak vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najjača tramontana zabilježena je u Dajli gdje je udar vjetra iznosio čak 87 km/h.

“Overshooting top” jutros na moru zapadne Istre

Na satelitskoj snimci jutros je uočena zanimljiva pojava, javlja Istramet.

Riječ je o dijelu oblaka koji se uzdignuo iznad nakovnja, odnosno probio je granicu troposfere i ušao u donju stratosferu.

Zbog snažnih uzlaznih strujanja, oblak je probio granicu temperaturne ravnoteže u kojoj je zrak koji se uzdiže već poprimio obilježja okolnog zraka.

Kada vrh oblaka dostigne granicu ravnoteže on prestaje rasti i širi se u svim smjerovima, odnosno oblačni sustav ponaša se kao da je udario u strop. Tada i nastaje specifičan oblik kumulonimbusa.

Pojava “overshooting top-a”, odnosno ulazak oblaka u donju stratosferu upućuje na vrlo jak olujni sustav koji može donijeti opasne meteorološke pojave, uključujući iznimno krupnu tuču, tornado i pijavice te silovit downburst.

Krajnji jug Istre kiša je zaobišla, dok prema dojavama s terena na Labinštini nema struje, a u mraku se našao i tunel Učka. U nastavku dana očekuje nas nastavak promjenjivog vremena. Glavnina oborina stiže kasno navečer i u noći na nedjelju.(ip,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here