Video: Masivne ratne igre na istoku Rusije, brojke zastrašujuće

0
360

Za dvije sedmice, Rusija će održati masivne ratne igre na istoku zemlje, najveće od hladnog rata.

U Vostoku 2018. (Istok 2018.), kako su nazvane ove vojne vježbe, sudjelovat će i vojne jedinice iz Kine i Mongolije, a održat će se od 11. do 15. septembra.

Ministar obrane Sergej Šojgu, koji je najavio Vostok 2018., usporedio je ove vježbe s velikim sovjetskim vježbama 1981. Kao i tada, i danas su tenzije između NATO saveza predvođenog SAD-om i Rusije i njenih saveznika poput Kine i Irana na vrlo visokom nivou.

U vježbama sudjeluje 36 hiljada tenkova i oklopnjaka, te hiljadu letjelica

O razmjerima ovih vježbi dovoljno govore same brojke. Kako je naveo ruski ministar obrane, a prenosi BBC, u njima će sudjelovati zapanjujućih 36 hiljada tenkova, oklopnih vozila i transportera. Više od hiljadu aviona i helikoptera i 300 hiljada pripadnika vojske. Najviše od navedenih vježbi Zapad 1981. Osim toga, u ratnim igrama će sudjelovati i padobranci te snage ruske Sjeverne flote. Uzevši sve navedeno u obzir, jasno je da će u njima sudjelovati jednake, ako ne i veće snage nego u najvećim bitkama Drugog svjetskog rata na Istočnom frontu.

NATO: Rusija uvježbava sukob velikih razmjera

Rusija je prošle godine, na drugoj strani države, također izvela velike vojne vježbe u suradnji s Bjelorusijom – Zapad 2017. – a u njima je sudjelovalo gotovo 13 tisuća vojnika. Ta je operacija izazvala zabrinutost članica NATO saveza oko toga da se Moskva priprema za moguću invaziju, prvenstveno na bivše sovjetske republike na Baltiku.

NATO se očitovao i o novim, daleko većim ruskim vojnim vježbama, naglašavajući da će ih nadzirati, te da razmatra rusku ponudu da dopusti njegovim vojnim atašeima promatrački status na vježbama.

“Sve nacije imaju pravo uvježbavati svoje oružane snage, ali ključno je da se to radi na transparentan i predvidljiv način, komentirao je glasnogovornik NATO-a Dylan White u saopćenju.

Iz Kremlj-a tvrde da su vojne vježbe opravdane zbog neprijateljske međunarodne situacije

Osim NATO-a, i Japan je izrazio zabrinutost onim što vidi kao gomilanje ruskih snaga na dalekom istoku Rusije.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here