Video: Kako je hrabra Šveđanka spriječila deportaciju Afganistanca?

0
379

Kako javljaju švedski mediji, Elin Ersson putovala je u ponedjeljak iz Göteborga za Istanbul avionom u kojem se nalazio 52-godišnji Afganistanac kojeg su švedske vlasti odlučile deportirati u njegovu domovinu. Švedski mediji pišu da je Elin sa još nekoliko aktivista kupila kartu kada je saznala da će Afganistanac biti deportovan.

Tako je ušla u avion i počela akciju koja je primorala aerodromske vlasti na promjenu plana. Elin Ersson je, naime, svojim mobitelom uživo snimala pokušaj deportacije, komentirajući tok samog čina i poručivši javnosti kako se deportiranjem ilegalaca u njihovu domovinu riskira njihova smrt. Pritom je zaprijetila da će spriječiti polijetanje aviona sve dok švedske migracijske službe ne isprate Afganistanca iz aviona i vrate ga u izbjeglički centar.

Dok je snimala, nekoliko puta joj je osoblje aviona pokušalo oteti mobitel, a ostali putnici su bili podijeljenih mišljenja. Dok su je neki podržavali, aplaudirajući joj drugi su joj prigovarali zbog kašenjenja polijetanja.

“Ne želim da neko ovom čovjeku uzme život samo zato kako vi ne bi propustili let”, govori. “Neću sjesti sve dok je ova osoba u avionu”. “Radimo ovo kako bi spasila nekome život. Sve dok ja stojim pilot ne može krenuti. Sve što želim je spriječiti ovu deportaciju, a onda ću vas poslušati. Ovo je potpuno legalno i ne činim nikkakvo krivično djelo.”

Kada joj je jedan ljutiti putnik, koji je čini se Englez, pokušao uzeti telefon, ona mu je rekla: “Šta je važnije, život ili vaše vrijeme?…Želim da napusti avion jer neće biti siguran u Afganistanu. Želim da promjenim pravila svoje zemlje, ne sviđšaju mi se. Nije uredu slati ljude u pakao.”

Osoblje aviona odbilo je korisitti silu protiv Erssonove, a potom je azilant napustio avion dok su drugi aplaudirali.

Swedavia, komapnija koja upravlja Landvetter aerodromom u Göteborgu, potvrdila je da je afganistanski azilant sa još tri osobe napustio avion, a nedugo nakon njega iz aviona je izašla i mlada Elin Ersson.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here